Site logo

Wat maakt Tilburg bijzonder?

Bij SOEQ krijgen wij heel vaak de vraag wat Tilburg zo bijzonder maakt. En omdat wij de stad Tilburg een warm hart toedragen hebben we een verzameling gemaakt van tips & tricks van onze eigen mensen. Wij vinden namelijk dat Tilburg een stad is die barst van creativiteit en die je blijft verrassen.

Ontdek Tilburg

Tilburg heeft vele verborgen pareltjes, maar ook spraakmakende musea, zoals De Pont en het TextielMuseum en een dwaalgebied vol bijzondere winkels in prachtige historische panden. En wat te denken van de hippe Spoorzone, met de LocHal en restaurants waar je heerlijk kunt eten.

In Tilburg is de (maak-)industrie nog steeds belangrijk, maar de stad laat zien méér in huis te hebben; met haar (hoger) onderwijs, evenementen, goede musea, en de herontwikkeling van industrieel erfgoed zoals in de Spoorzone – met de LocHal als grootse aanwinst. Aandachtspunt is het behouden van meer afgestudeerden in de stad.

In Tilburg zijn veel stedelijke ontwikkelingen gaande in de binnenstad, de Spoorzone en bijvoorbeeld Piushaven. Maar ook in de grote uitbreidingswijk Reeshof worden nog altijd nieuwe woningen gerealiseerd.

Tilburg is een stad met de kwaliteiten van een dorp: veilig en vertrouwd. Het is een stad met veel kleur en (jong) talent waar bedrijvigheid en creativiteit voorop staat. Het TextielMuseum en Museum de Pont zijn geliefd bij de inwoners. De stad heeft weinig oude bakstenen, maar blinkt uit in eigenzinnige en eigentijdse architectuur. Juist in dit tegendraadse vindt Tilburg zijn DNA.

Met bijna 225.000 inwoners is Tilburg inmiddels 6e stad van Nederland en de op een na grootste Brabantse stad. Tilburg heeft een rijk industrieverleden en kan ook in de 21e eeuw (weer) getypeerd worden als ondernemende maakstad. Tilburg wordt ook wel ‘het Rotterdam van het Zuiden’ genoemd. De mentaliteit van niet-lullen-maar-poetsen voert er de boventoon. Dat Tilburg meer en meer een stad wordt waar je moet zijn geweest, leidt niet tot ijdelheid. Integendeel; de bescheidenheid siert de stad.

Misschien is er wel sprake van 2 werelden. Want in Tilburg voel je óók de dynamische studenten-vibe. Met zo’n 31.000 studenten aan de universiteit en hogescholen, is Tilburg een échte studentenstad. Vergeleken met de andere B5 steden heeft Tilburg een groter aandeel eenpersoonshuishoudens en een lager gemiddeld besteedbaar huishoudinkomen.

Op 1 januari 2022 telde Tilburg zo’n 225.000 inwoners (om precies te zijn 224.459 inwoners). Dat is een groei van 37% ten opzichte van het jaar 1996, toen Tilburg nog maar 164.380 inwoners telde.

Gemeente Tilburg heeft een totale oppervlakte van 12.846 hectare, waarvan 12.589 land is en 257 water is. De gemiddelde dichtheid van adressen is 2.835 adressen per vierkante kilometer. Er wonen momenteel 109.710 huishoudens in de gemeente Tilburg.

De burgemeester van Tilburg is Theo Weterings en hij is lid van de VVD. GroenLinks, D66, VVD en PvdA zitten in het college van burgemeester en wethouders (B en W) in Tilburg. Vanuit GroenLinks zijn Rik Grashoff en Esmah Lahlah wethouder. Yusuf Çelik is wethouder in Tilburg namens de Partij van de Arbeid (PvdA). Maarten van Asten is wethouder namens de VVD in Tilburg en zowel Bas van der Pol en Marcelle Hendricks zijn namens D66 wethouder in Tilburg. Aly van Berckel is gemeentesecretaris.

Het akkoord ‘Meer voor elkaar’ voor de bestuursperiode 2022-2026 is een vertaling van de oproep van de inwoners uit Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel voor een sociaal, inclusief, groen en duurzaam Tilburg. Een gemeente met gelijke kansen voor iedereen, waarin we voor elkaar en voor de toekomst zorgen. Maar ook voor een gemeente die de komende jaren behoorlijk groeit en waarbij het belangrijk is dat die groei hand in hand gaat met de kwaliteit van leven en leefomgeving.

In Tilburg wonen 17.280 studeren 31.000 studenten. De stad telt 4 onderwijsinstellingen: 2 hogescholen 2 universiteiten Er is van alles te doen in Tilburg: zo zijn er 141 cafés 4 musea 2 bioscopen 6 theaters Wil jij gaan studeren in Tilburg? Ontdek hier wat Tilburg jou te bieden heeft.

Vorig jaar gingen voor het eerst sinds 2016 méér universitaire studenten op kamers wonen. In 2020 waren het er bijna 26 duizend, terwijl dat aantal in de drie jaren daarvoor rond de 22 duizend studenten lag. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Maar wat is nu echt typisch Tilburgs? Koning Willem II en Vincent van Gogh zijn bekende namen uit de historie. Daarnaast heeft de textielindustrie een grote rol gespeeld in Tilburg. De Kruikenzeiker is daarom een bekend fenomeen in Tilburg, met name tijdens carnaval.

Wie vandaag de dag rondloopt in Tilburg kan zien dat dat meer dan geslaagd is. De stad trekt zoveel toeristen dat de hotels volgeboekt zitten en nieuwe hotels uit de grond worden gestampt. Tilburg heeft daarnaast een enorme aantrekkingskracht op studenten: Eén op de tien inwoners van de stad is student. Dankzij poppodia als 013, Paradox en Little Devil is de stad ook nog eens een magneet voor de alternatieve scene. Lekkere combi, dus! Boek een hotel, hostel of B&B en dompel je eens een weekend onder in het gezellige Tilburg.

Of het nu herfst is of zomer. Winter of lente. In Tilburg regent het ook wel eens. En als je wat leuks wilt doen in Tilburg als het regent, dan hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Namelijk:

Tilburg is een moderne stad waar je prima kan shoppen. Vanuit De Heuvel loop je zo het winkelgebied in. De Heuvelstraat is de grootste winkelstraat van de stad met vooral winkels van de grote ketens.

Een beetje ten noorden hiervan ligt het Dwaalgebied, met straten zoals de Nieuwlandstraat, Noordstraat, Tuinstraat, Telefoonstraat en Willem II straat. In dit gebied kan je uren rondkijken in de vele sfeervolle en unieke winkeltjes op zoek naar een nieuwe outfit, leuke items voor je huis en heerlijke delicatessen. Ontdek je favoriete winkeltjes in deze stad en maak je eigen stadsgids voor een dagje winkelen in Tilburg.

Zin in een verrassende stedentrip? Bezoek Tilburg om van het goede Brabantse leven te genieten. Deze studentenstad heeft alles in huis voor een gezellig weekendje weg: van lekkere eettentjes en knusse cafeetjes tot leuke musea. Ook fijn: de stad wordt omringd door prachtige natuurgebieden.

De weekmarkten in Tilburg zijn op verschillende dagen in de week. Kijk hieronder voor een overzicht van welke dag de markt bij jou in de buurt is.
Locatie Dag Tijd
Besterdplein Woensdag 09:00-12:00 uur
Heyhoef (Reeshof) Donderdag 13:00-17:00 uur
Westermarkt Donderdag 09:00-12:00 uur
Koningsplein Vrijdag 09:00-12:00 uur
Wagnerplein Vrijdag 11:00-17:00 uur
Koningsplein Zaterdag 10:00-16.30 uur
Berkel-Enschot (Koningsoord) Donderdag 09:00-12:00 uur
Udenhout (Tongerloplein) Dinsdag 09:00-12:00 uur

De Tilburgse Kermis staat altijd in de laatste volle week van juli in het centrum van Tilburg 

Laat een reactie achter

  • No comments yet.
  • Add a comment