Een dag op pad in Tilburg

Slagroom Eten Drinken in Tilburg

Een stad die het net even anders doet. Dit merk je als je door Tilburg wandelt. Van knusse straatjes tot bruisende pleinen en plekjes waarvoor je even om het hoekje moet kijken. Bewoner of bezoeker: Tilburg zit vol verrassingen. Ga mee op pad door Tilburg.

Goed begin van de dag

Je dag begint altijd goed in Tilburg. En een lekker ontbijt hoort daar natuurlijk bij. De stad staat al vroeg op, waardoor je op vele plekken terecht kan voor de eerste maaltijd van de dag. Wil je net even wat anders dan anders? Kies bijvoorbeeld voor een overheerlijke pancake van Buutvrij, gelegen in het Dwaalgebied. De keuze is reuze: van zoet tot hartig. Van chocola tot salade met huisgemaakte tonijnsalade. En het kleurrijke interieur zorgt al helemaal voor een vrolijk begin van je avontuur.

Of loop binnen bij Mr. Morris. Duurzaam, lekker en gezond eten. De wisselende menukaart zorgt ervoor dat je elke keer weer verrast wordt. Of smikkel van klassiekers als sandwiches, croissants of de ontbijtplank. De chef probeert zoveel mogelijk zelf te maken en alleen te werken met onbewerkte producten. Het liefst ingrediënten van lokale boeren en zo veel mogelijk verse seizoensgroenten.

Geniet van het uitzicht

Met een gevulde maag en een goed gevoel ga je verder met je reis door de stad. En waar kan je hier nou beter mee beginnen dan in het Spoorpark? De 35 meter hoge Kempentoren, is met haar 192 treden de parel van het Spoorpark. Het mooie is: je hoeft hem niet enkel van een afstandje te bewonderen. Je kan hem namelijk zelf beklimmen. De bijna 200 treden wachten op je. Je inzet wordt beloond: eenmaal op het hoogste punt uitgekomen geniet van je van een zinderend uitzicht over Tilburg.

Even bijtanken op de markt

Na de klim heb je weer wat trek gekregen. Vanaf het Spoorpark loop je zo door naar één van de week markten in de buurt. Op de woensdag is er de weekmarkt op de Besterd, op donderdag is de weekmarkt op de Westermarkt, op vrijdag is de weekmarkt op het Koningsplein en op zaterdag is eveneens de weekmarkt op het Koningsplein in Tilburg. Verspreid over deze markten staan veel verschillende soorten kramen. Van verse groenten tot goede kaas en de beste kruiden. Van alle markten thuis.

Tijd voor cultuur

Tijd voor Museum De Pont. Deze is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Het is een museum voor hedendaagse kunst. De collectie van het museum bestaat uit circa negenhonderd werken, van onder meer Ai Weiwei, Marlene Dumas en Anish Kapoor.

Na je bezoek loop je weer de bruisende binnenstad in. Even een goede bak koffie halen. Bij Stoom 013 bijvoorbeeld, in de Spoorzone. Sowieso een hotspot waar je bij menig koffietentje kan aanschuiven. Bij Stoom 013 halen ze de bonen van ver. Zo kun je kiezen uit verschillende koffiebonen uit verschillende landen. Iedere koffieboon is Direct Trade en biologisch.

Verderop in het centrum van Tilburg vind je Wijnkoperij Henri Bloem, waar je de lekkerste (natuur)wijnen haalt. Net even anders dan de reguliere wijnzaak. Met soorten die je niet zo snel ergens anders zal vinden. Zoals we het in Tilburg vaak net even anders doen. Met een fles wijn in je tas vervolg je je reis. Niet ver hier vandaan ligt de Piushaven, een bruisende plek aan het water. Ontdek de Piushaven te voet of per boot en geniet aan de waterkant van een kop koffie of een borrel. De Piushaven is lang vergruisd, maar wordt nu omarmd door bewoners en bezoekers. Op loopafstand van het centrum, maar toch midden in het groen. Een plek voor een wandeling of een picknick. Of neem plaats bij de omringende terrassen, er zijn er genoeg.

Aan tafel

Na je welverdiende rustmomentje aan het water heb je zin gekregen om lekker uit eten te gaan. En goed dineren kan je zeker in Tilburg. Voor iedere lekkerbek is er wat wils. Maar nu je hier toch bent: proef de smaken van de provincie. Bij De Burgerij bijvoorbeeld. Hier wordt gewerkt met lokale én biologische producten. Vers, puur. Van boerenkool tot kaviaar. Smakelijk eten gegarandeerd.

Je buikt even uit en loopt door de Noordstraat naar de Nieuwlandstraat om vervolgens terecht te komen bij Lunch & Borrelbar NOIR. Al vanaf het begin in 1977 was Café Noir een drukke bedoening. Het Frans aandoende café, opgericht door Huib Luijten, trok toen al een breed publiek. Van spijbelende studenten en punkers tot ondernemers en advocaten. Anno 2018 veroveren Kimm Heesters en Sophie van Geel de harten van Tilburgers en toeristen met lunch & borrelbar NOIR. Deze gastvrije plek ademt de rust van vroeger, waar nog altijd iedereen zich thuis voelt.

Terrasje hier, borreltje daar

Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, komt het avond- en nachtleven op gang. Met name rond het Piusplein en de Korte Heuvel voel je deze bruisende energie. Terrasje hier, borreltje daar. Plek genoeg en ruimte zat. Loop eens door de Korte Heuvel en zie hoe de stoelen links en rechts gevuld zijn met jong en oud. Of stap een kroeg binnen. Maak een praatje met een student of zoek een rustiger plekje op. Het kan allebei. En als je klaar bent met borrelen, is het natuurlijk tijd voor een late night snack. Een fijne, unieke en lekkere afsluiter van je dag door de stad. Nu weet je het zeker: Tilburg is ook jouw stad geworden.