Site logo
Beschrijving

Ontdek de textielhistorie van Tilburg in het TextielMuseum

Tilburg, een stad met een rijke textielgeschiedenis, herbergt het TextielMuseum in een prachtige oude textielfabriek. Het museum is al sinds de achttiende eeuw het kloppende hart van mode, design, kunst en innovatie op het gebied van textiel. Hier komen ambacht, vakmanschap en moderne technologie samen in een unieke mix van creativiteit.

Een levendig TextielMuseum in Bedrijf

Het TextielMuseum, gevestigd in een voormalige textielfabriek, is wereldwijd de enige plek waar design, kunst, mode, erfgoed en textielinnovatie samenkomen. Met inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma's en het gespecialiseerde TextielLab biedt het museum een dynamische en creatieve omgeving.

TextielLab: Ontdek de mogelijkheden van textiel

In het TextielLab, het kloppende hart van het museum, kijken bezoekers over de schouders van internationale kunstenaars en ontwerpers. Samen met experts verkennen zij de grenzeloze mogelijkheden van textiel. Met geavanceerde machines voor breien, weven, borduren, laseren en tuften, blijft het TextielLab een broedplaats voor innovatie.

Bekroond met prestigieuze prijzen

Het TextielMuseum oogst erkenning voor zijn bijdrage aan mode en design. In 2017 won het de BankGiro Loterij Museumprijs in de categorie Mode & Design. Het unieke museumconcept werd in 2018 bekroond met de internationale Best in Heritage Award.

Unieke collectie en bibliotheek

De museumcollectie, met topstukken op het gebied van textielvormgeving, mode en industrieel erfgoed, vormt de kern van het TextielMuseum. Daarnaast herbergt het museum de grootste gespecialiseerde textielbibliotheek van Nederland, met meer dan 20.000 boeken en tijdschriften over textielindustrie, techniek, kunst en vormgeving.

Archieven: Bewaren van culturele kennis

De archieven van het TextielMuseum koesteren eeuwenoude kennis over ambachten, materialen, technieken en patronen. Dit culturele erfgoed wordt niet alleen tentoongesteld, maar dagelijks gebruikt voor de ontwikkeling van prototypes, autonome werken en exclusieve producties.

Toekomstvisie: TextielMuseum als culturele hotspot

Het TextielMuseum ambieert de culturele hotspot van Tilburg te worden, een internationale ontmoetingsplek waar bezoekers genieten van tentoonstellingen, educatie en expertmeetings. Het museum nodigt iedereen uit om bij te dragen aan dit ambitieuze traject en deel te worden van de levendige textielgemeenschap

Locatie
Open
Open hours today: 10:00 - 17:00 Toggle weekly schedule
 • Monday

  Closed

 • Tuesday

  10:00 - 17:00

 • Wednesday

  10:00 - 17:00

 • Thursday

  10:00 - 17:00

 • Friday

  10:00 - 17:00

 • Saturday

  12:00 - 17:00

 • Sunday

  12:00 - 17:00

 • 05/03/2024 12:00 local time

Sociale Netwerken
 • Gaía Koinonikós
  07/03/2022 at 23:42

  Een leuk museum waar je kunstenaars aan het werk kunt zien met innovatieve kunst. Het geeft je een goed beeld van de ontwikkeling van de textielindustrie in Tilburg.

  Klantvriendelijkheid

  Informatieverstrekking

  Prijs

  Bereikbaarheid

  Communicatie

  Kennis/Vakmanschap

  Kwaliteit

  Professionaliteit medewerkers

Add a review

You May Also Be Interested In