Monument van de week: ‘Monument Koning Willem II’

Beeld / Monument Koning Willem II van Edouard Francois Georges op de Heuvel in Tilburg

Het beeld / monument ‘Koning Willem II’ is ontworpen door kunstenaar Edouard François Georges in het jaar 1853. Het herinneringsmonument is te bewonderen in het centrum van Tilburg. Koning Willem II is hierbij afgebeeld als opperbevelhebber van het Nederlandse leger. Op de hoeken van de sokkel zitten vier allegorische figuren. De vrouw met kroon en scepter personifieert het Koningschap. Rechts van haar zit de Wetgeving, de decreten van de vorst op tafelen noterend (de ganzenveer is sinds lang verdwenen).

Aan de achterkant zit de Welvaart, met als attributen de Hoorn des Overvloeds en wat geldstukken. En de laatste figuur lauwert een-tegenwoordig ontbrekend- palladium (een beeldje van de beschermgodin van de stad Troje). Daarmee verwijst zij naar Willem II’s rol als beschermer van het vaderland.

Op de sokkel is tevens de Nederlandse Leeuw afgebeeld, met een zwaard tussen de voorpoten. Hierboven zijn de namen gegrift van de veldslagen waaraan de vorst heeft deelgenomen: Badajoz, Ciudad-Rodrigo, Vittoria, Salamanca, Quatre-Bras, Waterloo, Hasselt en Leuven. Het beeld werd aanvankelijk geplaatst op het Buitenhof in Den Haag, totdat het rond 1920 werd vervangen door een ruiterstandbeeld. Daarop werd het beeld van Edouard Georges verkocht aan Tilburg waar het in 1924 werd onthuld door koningin Wilhelmina op de Heuvel.

Kunstenaar Edouard François Georges is op 14 maart 1817 geboren en stierf op 25 september 1895. Hij studeerde onder Louis Royer aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten. Naast zijn werk als beeldhouwer was hij vanaf 1860 ook actief als fotograaf.

Bekijk het monument van de week

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Heb je deze al gelezen?