Vincent van Gogh in Tilburg

Het Sint Annaplein in de wijk Trouwlaan Uitvindersbuurt in Tilburg

Op 13-jarige leeftijd kwam Vincent van Gogh in 1866 vanuit Zundert naar Tilburg om les te krijgen op de gloednieuwe Rijks Hogere Burger School. Het was de enige HBS in Noord-Brabant. Vincent trok in bij een kosthuis op Haringseind, het huidige Annaplein, aan het begin van de Korvelseweg.

Vincents tekenlokaal, HBS Willem II in Tilburg

(1866 - 1868)

Op 15 september 1866 liet de toen 13-jarige Vincent Van Gogh zich inschrijven in het Tilburgse bevolkingsregister. In het voormalig stadspaleis van Willem II was zojuist de Hogere Burger School gehuisvest. Vincent kreeg hier les van één van de beste tekenleraren van dat moment: Constant Cornelis Huijsmans, die werkte volgens traditionele academische regels waarbij het tekenen naar de waarneming centraal stond. Opmerkelijk is dat Vincent in zijn latere brieven geen woord over de opleiding schreef.

Constant Huijsmans

Op school kreeg Vincent tekenles van een kunstenaar die in zijn tijd bekend was: Constant Huijsmans. Deze was tekenaar, schilder en schrijver van boeken over tekenonderwijs. Meester Huijsmans besteedde in zijn lessen veel aandacht aan het tekenen van diepte. Bijzonder is dat Vincent daar veel moeite mee had in zijn latere werk. 

'Een goede leerling'

Halverwege het tweede jaar ging Vincent vrij plotseling van school af. Hij keerde terug naar zijn ouders in Zundert. De reden van zijn vertrek is niet bekend. Voor zover bekend had het vertrek niks met zijn prestaties te maken. Vincent stond immers bekend als ‘een goede leerling’. Misschien had hij heimwee, of liep hij weg, maakte hij ruzie op school. Misschien konden zijn ouders het lesgeld niet meer betalen. We weten het niet. Vincent schreef er niet over in zijn brieven.

Er is één tekening die is overgebleven uit zijn Tilburgse tijd: ‘Twee schetsen van een man leunend op zijn spade’, gesigneerd V.W. van Gogh en gedateerd 1867.

Vincents kosthuis

Aan de Korvel 57, stond het huis van Chef-commies bij de Belastingen Jan Hannik en zijn vrouw Adriana van der Griend. Vincent vond hier een kosthuis. Zoon Marinus was vijf jaar ouder dan Vincent en zat ook op de HBS. Tegenwoordig staat er een ander pand, met als adres St. Annaplein 18-19. 
Tegen de gevel van het pand Sint Annaplein 18-19, de plaats waar zijn kosthuis stond, is op initiatief van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt een gedenkplaat aangebracht. 

Van Gogh Fietsroute Tilburg

Ontdek het erfgoed van Vincent in Tilburg en omgeving op de fiets. Een toegankelijke route van 48 km voert je langs monumenten en landschappen die met Vincents leven en werk te maken hebben.

De Van Gogh fietsroute is uitgezet via het herkenbare en handige fietsknooppuntensysteem en is verkrijgbaar bij de belangrijkste Van Gogh erfgoedlocaties, VVV’s en Toeristische Informatiepunten, en in de VisitBrabant webshop.

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh. In Brabant werd hij geboren, hier groeide hij op, werd hij gevormd, vond hij inspiratie en zette hij zijn eerste schetsen op papier. In Brabant ontwikkelde Vincent zich met vallen en opstaan tot schilder en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters!

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Heb je deze al gelezen?