Reeshof in TOP 3 grootste Vinex wijken

Winkelcentrum Heyhoef in Tilburg

Als Tilburgers weten we natuurlijk al heel lang dat de wijk De Reeshof een grote Vinex wijk is. Maar wist je ook al dat De Reeshof in de TOP 3 van grootste Vinex wijken van Nederland staat?

Wat is een Vinex wijk

Laten we bij het begin beginnen. Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een woningbouwplan uit 1993. In dit woningplan staat omschreven hoe je grootschalige nieuwbouwijken aan de randen van verschillende steden kan bouwen en waar deze aan moeten voldoen.

Nummer 3

In de TOP 3 staat op de eerste plaats de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. In 2020 is dit reusachtige Vinexproject voor 90% voltooid.

Op nummer 2 staat Almere Stad, als jongste stad van Nederland zou je bijna heel Almere namelijk als één grote Vinexwijk kunnen beschouwen.

En op nummer 3 staat De Reeshof. Deze wijk is aan de westzijde van Tilburg gebouwd en de allereerste huizen zijn al in 1980 gebouwd. Toentertijd werd er nog niet van een Vinexwijk gesproken. Dat label heeft De Reeshof sinds de jaren 90 gekregen, toen het gebied volgens het nieuwe Vinex-principe verder werd uitgebreid.

Rey’s Hof

Wist je trouwens dat de naam van De Reeshof verwijst naar Landgoed Rey’s Hof, dat in het verleden in het huidige woongebied te vinden was? Het landgoed is vernoemd naar Charles Rey de Carle (1731-1802), een militair die het gebied kocht ter ontginning.

Voorzieningen

De ruim 50.000 inwoners profiteren vandaag de dag van allerlei moderne voorzieningen. In De Reeshof vind je meerdere wijkcentra, een bibliotheek, basisscholen, middelbare scholen, kinderopvangcentra, winkelcentra en nog veel meer.

Locaties in de buurt

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Heb je deze al gelezen?