Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Stroming
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Beschrijving

Reliëf Maria Ringbaan-Oost: Een tijdloos religieus kunstwerk

Het kunstwerk 'Reliëf Maria Ringbaan-Oost' is een religieus reliëf gecreëerd door de kunstenaar Luc van Hoek in het jaar 1932. Dit kunstwerk, gelegen in de schilderachtige wijk de Armhoef in Tilburg Oud-Zuid, is een ware blikvanger en biedt een unieke kijk op de artistieke erfenis van Tilburg.

Een spirituele ontmoeting in Tilburg Oud-Zuid

In het hart van de Armhoef staat het reliëf, dat een sublieme afbeelding van Maria presenteert. De heilige figuur staat statig in een nis op de hoek van een woning, gehuld in een sierlijke mantel en met het goddelijke kindje Jezus in haar armen. Dit religieuze tafereel straalt een sfeer van vrede en bescherming uit, en het heeft een bijzondere historische betekenis.

Mariabeelden als symbool van hoop tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog werden in verschillende wijken van Tilburg Mariabeelden opgericht. Het 'Reliëf Maria Ringbaan-Oost' vormde een deel van deze spirituele bescherming tegen de gevaren van de oorlog. De beelden dienden als symbolen van hoop en geloof, waar mensen samenkwamen om troost te vinden te midden van onzekerheid.

Over Luc Van Hoek

Luc van Hoek, geboren op 30 juni 1910 in Tilburg en overleden op 29 januari 1991 in Goirle, was een veelzijdig kunstenaar met een diepgaande betrokkenheid bij de inrichting van diverse zorg- en onderwijsinstellingen. Zijn artistieke nalatenschap omvat niet alleen buitenbeelden in chamotte, beton en muurreliëfs, maar ook een breed scala aan kunstvormen, waaronder wandkleden, kazuifels, schilderijen, glas-in-loodramen, grafisch werk, tekeningen, illustraties en zelfs poëzie.

Een omvangrijk oeuvre vol diversiteit

Van Hoeks oeuvre weerspiegelt zijn diversiteit en toewijding aan de kunst. Zijn werken, verspreid over verschillende media en genres, getuigen van zijn artistieke veelzijdigheid en diepgaande betrokkenheid bij spirituele en maatschappelijke thema's.

Een bezoek aan 'Reliëf Maria Ringbaan-Oost'

Voor liefhebbers van kunst en geschiedenis is een bezoek aan 'Reliëf Maria Ringbaan-Oost' een fascinerende ervaring. Het biedt niet alleen een moment van contemplatie, maar ook een inkijkje in de rijke artistieke erfenis van Luc van Hoek en de rol van kunst als bron van troost en hoop tijdens moeilijke tijden.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 29/02/2024 15:44 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In