Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Stroming
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Beschrijving

Reliëf Apocalyps: Een Spiritueel werk in Tilburg West

In Tilburg West prijkt het kunstwerk 'Reliëf Apocalyps', vervaardigd door de kunstenaar Egbert Dekkers in 1967. Dit betonnen reliëf, dat een hoogte van maar liefst 20 meter bereikt, siert het trappenhuis van het Klooster van de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart in de Reit. Een creatie die de bezoekers verwelkomt met een diepgaande en spirituele boodschap.

Een symbolische reis door openbaring

Het 'Reliëf Apocalyps' neemt zijn inspiratie uit het bijbelboek Openbaring, ook wel bekend als de Apocalyps, waarin een profetische passage het einde der tijden beschrijft. De strijd tussen goed en kwaad, het ultieme oordeel van God en de overwinning van het goede worden op meesterlijke wijze in beton gegoten. Centraal staat het visioen van een vrouw, gehuld in de zon, met de maan aan haar voeten en een kroon van twaalf sterren op haar hoofd.

Deze vrouwelijke figuur symboliseert de triomf van het goede over het kwade, vergelijkbaar met de rol van Maria die Jezus, de Verlosser van de wereld, heeft gebaard. Het 'Reliëf Apocalyps' eert op treffende wijze de patrones van de congregatie, waarbij de kunstenaar Egbert Dekkers zijn diepgaande spirituele inzichten subliem tot uitdrukking brengt.

Over Egbert Dekkers

De schepper van werk, Egbert Dekkers, werd geboren op 4 januari 1908 in Zeeland en ontsteeg aan deze wereld op 13 oktober 1983 in Boxtel. Zijn veelzijdigheid als priester, mozaïekkunstenaar, schilder en glazenier vormt de kern van zijn kunstzinnige nalatenschap.

Na zijn wijding tot priester in 1935 kreeg Dekkers de kans om te studeren aan de befaamde Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Vanaf de jaren vijftig ontwikkelde hij een unieke stijl met complexe, kleurrijke voorstellingen en gestileerde figuren. Egbert Dekkers' creatieve visie leeft voort in 'Reliëf Apocalyps', een tijdloos werk dat de geestelijke rijkdom van zijn kunstenaarschap weerspiegelt.

Wie de Reit bezoekt, wordt uitgenodigd om de symboliek en schoonheid van 'Reliëf Apocalyps' te ervaren, een spirituele reis door betoverende kunst en diepe filosofische betekenis

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 18/04/2024 06:40 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In