Site logo
Jaar van realisatie
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Ontdek het historische 'Kalkbakje van de Eerste Steen van het Paleis Raadhuis' in het Stadhuis van Tilburg

In het Stadhuis van Tilburg bevindt zich een waardevol stuk geschiedenis uit 1847: het 'Kalkbakje van de Eerste Steen van het Paleis Raadhuis'. Hoewel de maker van dit kalkbakje onbekend is, draagt het bij aan de emotionele waarde die Tilburg hecht aan zijn rijke verleden.

Een koninklijke connectie met Koning Willem II

Het kalkbakje is niet zomaar een historisch artefact; het verwijst naar een speciaal moment in de geschiedenis van Tilburg. Het herinnert aan de eerste steen die Koning Willem II persoonlijk legde voor zijn eigen paleis. De koning had een diepe genegenheid voor Tilburg, waar hij zich gelukkig en vrij voelde. Hij was regelmatig te vinden tussen de lokale bevolking, verbleef in huizen van Tilburgers, woonde in zijn stadsvilla en werkte aan de constructie van zijn paleis.

Koning Willem II's laatste groet aan Tilburg

Rond 1830 begon Koning Willem II regelmatig zijn tijd door te brengen in Tilburg, en zijn betrokkenheid bij de gemeenschap groeide gestaag. Hij liet een stadsvilla bouwen en werkte aan de realisatie van een nieuw paleis. Tragisch genoeg stierf de koning kort voor de voltooiing van het paleis. Zijn laatste rustplaats was zijn nieuwe onderkomen, waar hij opgebaard lag. Sinds zijn overlijden in 1849 koestert Tilburg mooie herinneringen aan Koning Willem II.

Een koninklijke hand aan de bouwsteen

De eerste steen van het Paleis Raadhuis, gelegen in het hart van Tilburg, werd door Koning Willem II zelf gelegd. Hij gebruikte daarbij een houten kalkbakje en een zilveren troffel. Dit symbolische gebaar markeert niet alleen de bouw van een paleis, maar ook de hechte band tussen de koning en de stad Tilburg.

Het 'Kalkbakje van de Eerste Steen van het Paleis Raadhuis' is daarmee niet slechts een voorwerp, maar een tastbare herinnering aan een koninklijk verleden dat diep verweven is met de geschiedenis van Tilburg. Bezoekers kunnen dit bijzondere stukje historie bewonderen in het Stadhuis en zo de rijke connectie tussen Koning Willem II en Tilburg zelf ervaren.

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 29/02/2024 16:25 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In