Site logo
Jaar van realisatie
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Ontdek het 'Gedenkraam Koning Willem II' in het Stadhuis van Tilburg

In het Stadhuis van Tilburg bevindt zich een waar kunstwerk: het 'Gedenkraam Koning Willem II', vervaardigd door Atelier F. Nicolas en Zonen in 1909. Dit glas-in-loodraam is een eerbetoon aan Koning Willem II en biedt een prachtig inzicht in de geschiedenis van Tilburg en het koningschap.

Een koninklijk tafereel: Koning Willem II in glorie

Het raam toont Koning Willem II in vol ornaat, gekleed in uniform en versierd met diverse eretekens, rijdend op een majestueuze schimmel. Achter hem, aan de rechterzijde, prijkt het paleis, terwijl aan de linkerzijde de Heikese kerk te zien is. De compositie creëert de illusie van een triomftocht, waarbij de koning door een symbolische triomfboog lijkt te rijden. De zuilen dragen niet alleen het zestiende-eeuwse wapen, maar ook het actuele wapen van Tilburg. Omringd door de wapens van de bezitters van de heerlijkheid Tilburg en Goirle, siert het wapen van Nederland het geheel, met het inspirerende devies

"Je maintiendrai"

bovenaan.

Levensverhaal van Koning Willem II

Geboren in Den Haag in 1792 en overleden in Tilburg op 17 maart 1849, speelde Koning Willem II een significante rol in de geschiedenis van Nederland. Zijn liefde voor Tilburg was evident, en hij bracht veel tijd door te midden van de lokale bevolking. Vanaf 1830 verbleef hij regelmatig in Tilburg, eerst bij gastvrije Tilburgers, later in zijn eigen stadsvilla en uiteindelijk in het paleis dat hij bouwde maar nooit volledig kon bewonen. Zijn plotselinge overlijden, kort voor de voltooiing van het paleis, liet Tilburg treuren, en sinds 1849 koestert de stad warme herinneringen aan deze geliefde koning.

Over Atelier F. Nicolas en Zonen

Achter het 'Gedenkraam Koning Willem II' schuilt het vakmanschap van Atelier F. Nicolas en Zonen. Opgericht in 1855 door Frans Nicolas, groeide dit Nederlandse bedrijf uit tot een toonaangevend atelier gespecialiseerd in glas-in-loodramen en gebrandschilderd glas. De samenwerking met architect Pierre Cuypers resulteerde in talloze opdrachten voor zowel restauraties als nieuwe creaties. In 1880 werden Frans' zonen, Frans jr. en Charles, mede-eigenaren, en het atelier kreeg de naam F. Nicolas en Zonen. Tot op heden getuigt het 'Gedenkraam Koning Willem II' van het vakmanschap en de artistieke visie van dit gerenommeerde atelier.

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 23/02/2024 11:56 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In