Site logo
Beschrijving

Welkom in het Dante Gebouw

Het Dante Gebouw, een werk van Anton Becker, werd in 1997 opgeleverd. Het pand, oorspronkelijk bedoeld voor de faculteit Rechten, heeft door de jaren heen een opmerkelijke transformatie ondergaan.

Een diversiteit aan ruimtes op de begane grond

Op de begane grond van het Dante Gebouw bevinden zich twee ruime collegezalen, één middelgrote zaal en diverse kleinere collegezalen. Bovendien biedt deze verdieping een overvloed aan werkplekken, waardoor het een bruisende plek is voor zowel studie als werk. Deze veelzijdige ruimtes onderstrepen het dynamische karakter van het gebouw.

Van rechten naar geesteswetenschappen: Een opmerkelijke ommezwaai

Oorspronkelijk ontworpen voor de faculteit Rechten, onderging het Dante Gebouw in 2005 een opmerkelijke verandering. Het werd het nieuwe onderkomen voor Geesteswetenschappen. Deze wijziging werd gemarkeerd door de verhuizing van drie faculteiten: Communicatie en Cultuur, Wijsbegeerte, en de Theologische Faculteit Tilburg. Dit was de eerste stap op weg naar de fusie die op 1 januari 2007 zou leiden tot de oprichting van de faculteit Geesteswetenschappen, later bekend als de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences.

Dante Gebouw: Een naam met betekenis

De naam van het gebouw is niet willekeurig gekozen. Voordat de verhuizing plaatsvond, schreven de decanen een prijsvraag uit voor een passende naam die het brede scala aan geesteswetenschappelijke disciplines zou weerspiegelen. Het winnende voorstel koos voor de naam Dante, ter ere van de beroemde Italiaanse dichter en schrijver. Dante Alighieri's meesterwerk, La Divina Commedia, staat bekend als een hoogtepunt in de literatuurgeschiedenis.

Kunstwerken in de hal: Een visuele traktatie

Binnen de muren van het Dante Gebouw komt kunst tot leven. In de hal prijken meerdere kunstwerken, waaronder een opvallend draaibaar paneel van de Belgische kunstenaar Narcisse Tordoir. Dit kunstwerk, waarin de contouren van Nederland centraal staan, voegt een artistiek element toe aan de indrukwekkende architectuur van het gebouw.

In het Dante Gebouw komen geschiedenis, kunst en academische excellentie op harmonieuze wijze samen. Het is niet alleen een plek van leren en werken, maar ook een eerbetoon aan de rijke erfenis van de geesteswetenschappen

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  Closed

 • Sunday

  Closed

 • 29/02/2024 15:27 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In