Site logo
Beschrijving

Het Beeld 'O.L. Vrouw van het H. Hart van Jezus' in Tilburg

Op het pittoreske Lieve Vrouwenplein in Korvel, Tilburg, staat hetkunstwerk 'O.L. Vrouw van het H. Hart van Jezus'. Dit beeld, vervaardigd door de befaamde kunstenaar August Falise in 1933, is een prachtig voorbeeld van religieuze kunst dat bewondering oproept bij voorbijgangers.

Brons en symboliek

Het beeld is gemaakt van duurzaam brons en toont Maria, statig staand met het goddelijke kind Jezus in haar tedere armen. Aan haar voeten is een knielende vrouw afgebeeld, wat een diepgaande symboliek toevoegt aan het kunstwerk. Op de sokkel prijkt het krachtige opschrift:

O.L. VROUW van het H. HART van JEZUS BESCHERM TILBURG.

Devotie en gebed

Aan de achterkant van het beeld vinden we een ontroerende boodschap:

"H. Maria moeder gods bid voor ons zondaars.

Deze woorden benadrukken de devotie en het gebed dat met het beeld geassocieerd wordt, waar gelovigen troost en bescherming zoeken bij Maria.

De Signatuur en Onthulling

August Falise heeft zijn meesterschap vastgelegd door het beeld te signeren met de woorden:

August. Falise / 1933 en A. Prowaseck kunstgieterij / Leiden

Het bronzen kunstwerk werd feestelijk onthuld op 15 mei 1934 door mgr. Diepen, en sindsdien is het een belangrijk religieus symbool in Tilburg.

Over August Falise

Geboren op 26 januari 1875 in Wageningen, was August Falise een bekwame kunstenaar die zijn opleiding genoot aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. Zijn focus op penningen, medailles en sculpturen bracht hem er ook toe om zijn vaardigheden in bronsgieten te perfectioneren in Keulen en Luik.

Over kunstgieterij A. Prowaseck

Het bronsgieten van het beeld werd toevertrouwd aan de bekwame handen van kunstgieterij A. Prowaseck in Leiden. Deze gerenommeerde gieterij was gespecialiseerd in het vervaardigen van bronzen, koperen en aluminium sculpturen, standbeelden, plaquettes en penningen.

Al met al staat het beeld 'O.L. Vrouw van het H. Hart van Jezus' niet alleen bekend om zijn artistieke pracht, maar ook om de diepe spirituele betekenis die het met zich meedraagt, waardoor het een geliefd en eerbiedwaardig monument is in de stad Tilburg

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 23/02/2024 09:58 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In