Wip Tilburg naar de overwinning!

Wip Tilburg naar de overwinning!
Tilburg gaat ook dit jaar de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk groen te krijgen in de stad. Ruim 100 gemeenten doen mee met het NK Tegelwippen. Wip zoveel mogelijk tegels uit je (gevel) tuin en verruil ze met groen. Zo maken we samen de stad een stuk groener. Het NK tegel wippen is tot en met 31 oktober 2022. Zorg ervoor dat Tilburg de meeste tegels wipt! Geef het aantal gewipte tegels op en voeg een bewijsfoto toe en stuur die naar: nk-tegelwippen.nl.

Het doel
Naast dat we natuurlijk strijden voor de eer, heeft het ook een veel belangrijker doel: Het klimaat! Door de veranderingen van het klimaat merken we steeds vaker dat er lange periodes aanbreken van droogte of juist extreme regenbuien waardoor de straten overlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt hiertegen. Door groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor droge periodes. Maar groen werkt ook verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra heet worden. Vergroening draagt bovendien bij aan meer biodiversiteit. Daarbij is een groene omgeving ook goed voor je mentale gezondheid. Het is belangrijk dat we er alles aan doen om de stad aan te passen aan de klimaatveranderingen. Aangezien op 10 juli 2018 Tilburg de warmste stad van heel West-Europa was. Maar liefst 40% van de buitenruimte in de stad is van de inwoners. Daarmee bedoelen we de voor- en achtertuinen. Deze tuinen zijn voor een groot gedeelte (nog) versteend. Tijd voor verandering. Het is belangrijk dat de gemeente samenwerkt met de inwoners om Tilburg klimaatbestendig te maken. Goed voor de insecten en veel mooier! De gemeente Tilburg werkt eraan om de stad hierop aan te passen met bijvoorbeeld het aanleggen van zogeheten blauwe aders. Deze blauwe aders zijn een regenwaterstelsel dat overtollig regenwater opvangt en verzamelt op centrale punten. In de gemeente Tilburg hebben we ook grootschalig wateropvang in landschapspark Pauwels. Zo vergroenen we de binnenstad.

Kies je groen verstandig
Huppakee die tegels eruit, maar welke plant doe je erin? Bodembedekkers zoals de klimop zijn perfect voor een onderhoudsvriendelijke groene tuin. Tip, kies niet voor een eenjarige plant anders blijf je steeds nieuwe planten kopen. Kies voor vaste planten. Heb je een (voor) tuintje met veel zon? Ga dan voor de vaste geranium, herfstaster, vrouwenmantel, sedum, kattenkruid, zonnehoed, duizendknoop persicaria, salie of rudbeckia. Een makkelijke plant in je (gevel) tuintje met half zon? Kies dan voor de maagdenpalm, smeerwortel, goudaardbei, zenegroen, longkruid, zonnehoed, herfstaster, dikkemanskruid, vetkruid of vaste geranium. Heb je veel schaduw in je (gevel) tuintje? Kies dan uit een mansoor, goudaardbei, schuimbloem, smeerwortel, varens,  kaukasische vergeet-me-nietje, reuze dovenetel, dikkemanskruid of een rode dovenetel.

De gouden tegel
Er zijn dit jaar drie Gouden Scheppen en één Gouden Tegel te winnen door de deelnemende gemeenten. Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI een Gouden Schep. De Gouden Tegel gaat naar de gemeente met de meeste gewipte tegels. Wip Tilburg naar de overwinning! Meer informatie over NK Tegelwippen? Ga dan naar de website van Gemeente Tilburg: https://www.tilburg.nl/actueel/nieuws/item/doe-mee-aan-het-nk-tegelwippen/

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe

    Heb je deze al gelezen?