Site logo
Jaar van realisatie
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Dubbelportret van Koning Willem II en Anna Paulowna: Een historisch werk

Het schilderij 'Dubbelportret van Koning Willem II en Anna Paulowna', vervaardigd door Jan Willem Pienema in 1816, vormt een tijdloos kunstwerk dat de pracht van het koninklijke huwelijk tussen kroonprins Willem en Anna Paulowna vastlegt. Dit meesterwerk siert de muren van het Stadhuis in Tilburg en biedt een unieke blik op het vorstelijk paar kort na hun huwelijksceremonie in St. Petersburg.

Het koninklijke paar: Symbolen van macht en liefde

Op het schilderij is kroonprins Willem afgebeeld, gekleed in indrukwekkende militaire onderscheidingen, waaronder het grootlint en het kruis van de Militaire Willemsorde, evenals de keten van de Orde van het Gulden Vlies. Aan zijn zijde staat prinses Anna Paulowna, vastgelegd met gratie en koninklijke waardigheid. Opvallend is de putto aan de linkerzijde van het portret, die twee wapenschilden vasthoudt met een koord ertussen. Het linker schild toont het wapen van de Prins van Oranje, terwijl het rechter het wapenschild van prinses Anna Paulowna weergeeft.

Over Jan Willem Pienema

Jan Willem Pienema, geboren op 4 november 1779 in Abcoude en overleden op 8 april 1853 in Amsterdam, was een prominente Nederlandse kunstenaar. Zijn bijdragen aan de 19e-eeuwse Nederlandse schilderkunst worden als baanbrekend beschouwd, vooral vanwege zijn focus op het vastleggen van de geschiedenis van Nederland in zijn schilderijen. Zijn zoon, Nicolaas Pieneman, volgde in zijn vaders voetsporen en werd eveneens een bekende kunstenaar.

Een erfstuk in Tilburg: Het schilderij's permanente verblijfplaats

Het 'Dubbelportret van Koning Willem II en Anna Paulowna' heeft een permanente thuis gevonden in het Stadhuis in Tilburg. Als historisch erfgoed biedt het niet alleen een visuele representatie van koninklijke grootheid, maar dient het ook als een tastbare herinnering aan de rijke geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw. Het schilderij blijft een must-see voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten die de pracht van het verleden willen ervaren

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 05/03/2024 05:58 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In