Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Stroming
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Beschrijving

Reliëf Anna te Drieën: Een tijdloos kunstwerk in Oud-Zuid in Tilburg

In Oud-Zuid in Tilburg prijkt het intrigerende kunstwerk 'Reliëf Anna te Drieën,' vervaardigd door de kunstenaar Lambertus Zijl in 1932. Het stenen reliëf, harmonieus geverfd in grijstinten, neemt een prominente plaats in op Korvel. Dit kunstwerk vangt het beeld van St. Anna, omringd door haar dochter Maria met een boek, terwijl ze het kindje Jezus liefdevol omarmen. Onder dit tafereel zien we een hen die haar kuikens beschermend koestert. Deze symboliek onthult de oorspronkelijke roeping van het gebouw: het beschermen en opvoeden van kinderen tegen de negatieve invloeden van de wereld voor hun toekomstig leven. Hoewel het reliëf oorspronkelijk werd gemaakt in opdracht van de St. Theresiastichting voor de Montessori- annex huishoudschool, heeft het zijn relevantie behouden, zelfs nu het gebouw een andere functie heeft gekregen en momenteel een bedrijf herbergt.

Betekenisvolle symboliek: Hen en kuikens als bewakers van onschuld

De hen en haar kuikens onder het 'Reliëf Anna te Drieën' voegen een diepere laag van betekenis toe aan dit kunstwerk. Ze dienen als krachtige symbolen die resoneren met de missie van het oorspronkelijke instituut: het beschermen van de jeugd tegen schadelijke invloeden en het vormgeven van een solide basis voor hun toekomstige leven. Deze visuele allegorie getuigt van de doordachte benadering van Lambertus Zijl, waarbij elk element een specifieke boodschap draagt.

Over Lambertus Zijl

Lambertus Zijl, geboren op 13 juni 1866 in Kralingen en overleden op 8 januari 1947 in Bussum, was een beeldhouwer en medailleur die zijn stempel drukte op de Nederlandse kunstscène. Zijn artistieke reis begon aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam, gevolgd door zijn opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid in dezelfde stad. Zijn samenwerking met architect H.P. Berlage in de vroege jaren negentig markeerde een keerpunt in zijn carrière als beeldhouwer, wat resulteerde in een vruchtbare periode van artistieke expressie. Het 'Reliëf Anna te Drieën' blijft een tastbaar bewijs van zijn meesterlijke vakmanschap en diepgaande artistieke visie.

Dit kunstwerk, doordrenkt van symboliek en tijdloze esthetiek, blijft een baken van cultureel erfgoed in Tilburg Oud-Zuid, en de erfenis van Lambertus Zijl leeft voort in de steen gebeiteld

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 05/03/2024 05:30 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In