Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in park/tuin
Beschrijving

Het Marietje Kessels monument: Een gedenkteken van collectieve rouw

Het Marietje Kessels Monument staat fier in de Elzenhof te Tilburg als een ontroerende herinnering aan het tragische lot van Marietje Kessels, een jong meisje dat op 22 augustus 1900 op schokkende wijze om het leven werd gebracht. We duiken dieper in de betekenis van het monument, het leven van Marietje Kessels en de kunstenaar achter het aangrijpende beeldhouwwerk.

Het monument van herinnering

Marietje Kessels werd geboren op 2 maart 1889 en haar leven nam een abrupte wending op die noodlottige dag in augustus 1900. Als blijvende herinnering en als symbool van collectieve rouw en waakzaamheid werd het Marietje Kessels Monument in 2001 geplaatst. De locatie, de Elzenhof in Tilburg, draagt de last van de geschiedenis en nodigt bezoekers uit om stil te staan bij het kostbare leven van Marietje.

Het leven van Marietje Kessels

Marietje, geboren als Maria Catharina Wilhelmina Kessels, verdween op 22 augustus 1900 nadat ze op weg was gegaan om een brief te posten en haar pianoleraar te informeren over het afzeggen van een les. Haar vermissing zorgde voor een diepgaand onderzoek, geleid door commissaris Caarls. Twee dagen later werd Marietjes levenloze lichaam gevonden op het gewelf van de kerk, onthullend dat ze slachtoffer was geworden van verkrachting en wurging.

Graf van Marietje Kessels

De  laatste rustplaats van Marietje Kessels bevindt zich op begraafplaats 't Heike in Tilburg, waar haar herinnering voortleeft en bezoekers de mogelijkheid biedt om respect te tonen aan het jonge leven dat bruut werd beëindigd.

Over Guido Geelen

Het Marietje Kessels Monument is het meesterwerk van Guido Geelen, geboren op 5 mei 1961 in Thorn. Zijn kunstzinnige reis begon aan de TeHaTex Teacher Training College in Tilburg, gevolgd door een vakopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming. Geelen, vooral bekend om zijn werk met klei, heeft niet alleen het Marietje Kessels Monument gecreëerd, maar ook het aangrijpende 'Monument tegen zinloos geweld' in Tilburg. Beide kunstwerken dragen bij aan het bewustzijn rondom zinloos geweld en herdenken slachtoffers zoals Marietje Kessels.

In de Elzenhof staat het Marietje Kessels Monument als een stille getuige van een tragisch verlies, een plek waar bezoekers reflecteren en gemeenschappelijk rouwen om een leven dat veel te vroeg werd afgebroken. Het is een monument van herinnering, ontworpen om nooit te vergeten.

Locatie
Open
Open hours today: 15:00 - 18:00 Toggle weekly schedule
 • Monday

  15:00 - 18:00

 • Tuesday

  15:00 - 18:00

 • Wednesday

  13:00 - 18:00

 • Thursday

  15:00 - 18:00

 • Friday

  15:00 - 18:00

 • Saturday

  10:00 - 18:00

 • Sunday

  10:00 - 18:00

 • 29/02/2024 15:21 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In