Site logo
Beschrijving

Het Spoorpark in Tilburg: Een stadsjuweel voor ontspanning en activiteiten

Tilburgs Spoorpark: Midden in de stad

Het Spoorpark in Tilburg is een bruisend middelpunt in het hart van de stad. Gemakkelijk bereikbaar en altijd vol leven, biedt dit park voor ieder wat wils. Of je nu zin hebt in een potje basketbal, wilt genieten van een heerlijke maaltijd in restaurant t- Huis, je skateboard wilt uitdagen op de skatebanen, of gewoon wilt ontspannen op het open grasveld onder de zon, dit park is dé plek waar iedereen samenkomt. Op warme dagen kun je zelfs je voeten in het verkoelende water dompelen. Kortom, een plek waar je de hele dag kunt genieten, maar vergeet niet voldoende zonnebrand mee te nemen, want schaduwplekken zijn beperkt.

Hoe het park ontstond

Het Spoorpark op het voormalige Van Gend en Loos-terrein in de Tilburgse Spoorzone is het resultaat van een ambitieus burgerinitiatief. Na de aankoop van het terrein door de gemeente Tilburg in 2014, werd een regieteam opgericht. Dit team vertaalde de wensen van de gemeente, zoals groen en leisure, in een plan dat bekend staat als 'burgerparticipatie'.

Op 14 juli 2015 stemde het College van B&W in met het Plan van Aanpak dat in april 2015 was opgesteld. Dit plan omvatte uitgebreide eisen en randvoorwaarden, variërend van veiligheid en groenvoorzieningen tot ruimte voor werk, sport, recreatie, spel en ontmoeting. Het omvatte ook de benoeming van beheer- en parkmanagement.

Een park voor iedereen

Het Spoorpark is nu een plek waar je kunt ontspannen, sporten, eten, spelen en zelfs overnachten. Het is het grootste burgerinitiatief in de Benelux, mogelijk gemaakt door de inzet van (Til)burgers. Uit 80 ideeën werden 8 kwartiermakers geselecteerd, die samen met het projectteam, parkmanagement en stichtingsbestuur een prachtig park hebben gerealiseerd.

Ontdek wat Het Spoorpark te bieden heeft

In het Spoorpark vind je Scouting Esjeeka, het kunstwerk De Rits, restaurant t-Huis, Stadscamping Tilburg, een urban sports area, Beachvolleybal en de Kempentoren. Het waterplein is ideaal voor wat spetters in de zomer, terwijl de aangrenzende waterbeek een speelplaats is voor jong en oud, net als het grote grasveld.

Culinair genieten in het T-Huis

Midden in het Spoorpark is het prachtige T-Huis gevestigd. Hier smelten heerlijk eten en ontspanning samen in een groene omgeving. Het T-Huis verwelkomt gasten in zijn restaurant en café voor de lekkerste gerechten, koffie of thee. Bij de spoorpark kiosk kun je nacho's, taco's en heerlijke sandwiches afhalen. Voor een picknick in het park kun je een rijk gevulde picknickmand krijgen.

Sport en actie

Voor sportliefhebbers biedt het Spoorpark talloze mogelijkheden. Er is een basketbalveld, een urban sports area met een skatebaan, pumptrack en klimrotsen. Ook Beach Tilburg (beachvolleybal) en sportschool BeweegR is in het park te vinden. Het park is ook ideaal voor bootcamps, hardlopen of ontspannen wandelingen. Voor denksportliefhebbers staan er drie schaaktafels in de buurt van het T-huis.

Evenementen en overnachten

Het park biedt gedurende het jaar ruimte voor zowel grote als kleine evenementen. Overnachten is ook mogelijk, het hele jaar door op de camperplaatsen van Stadscamping Tilburg of in een van de twee houten slaapwagons. In het zomerseizoen kun je zelfs een tent huren of kamperen met je eigen tent of caravan.

Natuur en kunst

In het Spoorpark vind je een vijver, een waterbeek en een waterplein. Dit stromende water verbindt de verschillende delen van het park en dient als binnenstedelijke waterberging en waterzuivering met planten om regenwater te reinigen. Het is een prachtig gezicht en biedt speelplezier.

Het kunstwerk de 'De Rits' siert op het waterplein van het park en is  ontworpen en gemaakt door kunstenaar Marieke Vromans.

Een uitzicht van boven

De Kempentoren in het Spoorpark, ruim 30 meter hoog, biedt een adembenemend uitzicht over Tilburg en de omgeving. Een project van stichting de Torenbouwers, bekend van de Flaestoren op Landgoed De Utrecht in de Kempen. Voor slechts 1,50 euro (via pinpas) kun je dit panoramische uitzicht ervaren.

Scouting en kinderopvang

Ook de scouts van Scouting Esjeeka hebben een eigen clubhuis in het Spoorpark, gedeeld met de Urban BSO. Hier kunnen kinderen avonturen beleven te midden van groen en natuur.

Kortom, Het Spoorpark in Tilburg is een levendig en veelzijdig stadspark waar iedereen wel iets naar zijn gading vindt, of het nu ontspanning, sport, cultuur, natuur, of gewoon een gezellige picknick is. Kom langs en ontdek zelf de prachtige ervaringen die dit park te bieden heeft.

Locatie
Open
Open hours today: 08:00 - 22:00 Toggle weekly schedule
 • Monday

  08:00 - 22:00

 • Tuesday

  08:00 - 22:00

 • Wednesday

  08:00 - 22:00

 • Thursday

  08:00 - 22:00

 • Friday

  08:00 - 22:00

 • Saturday

  08:00 - 22:00

 • Sunday

  08:00 - 22:00

 • 26/05/2024 20:07 local time

 • Gaía Koinonikós
  21/10/2023 at 01:25

  Vandaag het Spoorpark in Tilburg bezocht en was aangenaam verrast door de serene sfeer en het prachtige groen. De combinatie van moderne voorzieningen en natuurlijke elementen maakt het tot een perfecte plek voor zowel ontspanning als activiteit. De koffie bij het lokale café was heerlijk en het personeel uiterst vriendelijk. Een echte aanrader voor iedereen die Tilburg bezoekt!

  Klantvriendelijkheid

  Informatieverstrekking

  Prijs

  Afspraken nakomen

  Bereikbaarheid

  Communicatie

  Snelheid/Levertijd

  Kennis/Vakmanschap

  Kwaliteit

  Professionaliteit medewerkers

Add a review

You May Also Be Interested In