Site logo
Jaar van realisatie
Materiaal
Soort monument
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in park/tuin
Beschrijving

Holocaustmonument in Tilburg: Een tijdloze herinnering in het Vrijheidspark

Een Betekenisvol Kunstwerk

Het Holocaustmonument in Tilburg, gelegen in het serene Vrijheidspark, is een krachtige creatie van beeldhouwer Tine van de Weyer. Onthuld in 2020, betovert het monument bezoekers met een bronzen sculptuur van een levensboom, waarvan zeven takken sierlijk naar de hemel reiken. Elke tak draagt opengewerkte kleden met kwastjes, waar het zonlicht speels doorheen valt. Onder de imposante boom is subtiel het weefsel van het stratenpatroon van Tilburg uit 1940 verweven. Het voetstuk van de boom biedt de mogelijkheid om symbolische steentjes neer te leggen.

Symboliek van de levensboom

Het Holocaustmonument in Tilburg vindt zijn inspiratie in de symboliek van de levensboom, een krachtig symbool voor groei, bloei en de connectie tussen hemel en aarde. In de Bijbelse context staat de levensboom zelfs voor eeuwig leven en verrijzenis, een diepgaande betekenis die het monument met zich draagt. Het verbindt hemel en aarde op een manier die alle vormen van leven omarmt en voortbrengt.

Het weefsel dat de takken tooit, roept de beelden op van geïmproviseerd opgehangen wasgoed. Dit verwijst naar mensen die op de vlucht waren voor genocide en dictatuur, op zoek naar een veiligere wereld. De subtiele integratie van Tilburg's stratenstructuur en de verwijzing naar textiel, zoals lappen en kleden, benadrukken de lokale identiteit. De textielindustrie, ooit prominent in de stad, wordt op een respectvolle manier geëerd, zelfs al is deze industrie inmiddels verdwenen.

Over Tine van de Weyer

Het werk is het geesteskind van Tine van de Weyer, een gerenommeerde Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, en voormalig docent en politicus. Haar artistieke reis omvatte studies aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving en later aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Van de Weyer, ook politiek actief als lid van de Partij van de Arbeid, droeg bij aan de gemeenschap als gemeenteraadslid in Tilburg (2006-2014) en als lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant vanaf 2014.

In essentie belichaamt het Holocaustmonument in Tilburg de veerkracht van de mensheid, de zoektocht naar veiligheid en de onontkoombare noodzaak van herdenking en herinnering. Een tijdloos eerbetoon aan hen die hun leven verloren en een krachtige herinnering aan de kracht van verbinding tussen verleden, heden en toekomst

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 23/02/2024 10:30 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In