Site logo
Beschrijving

Ontdek de Geschiedenis van het Cobbenhagen gebouw

Bij de feestelijke opening op 13 november 1962 werd de langdurige en uitdagende voorgeschiedenis van het oudste gebouw op de campus even naar de achtergrond gedrongen. Het duurde meer dan twaalf jaar voordat het meesterwerk van architect Jos. Bedaux werkelijkheid werd.

Opdracht in 1950: Een nieuw onderkomen

In 1950 kreeg architect Jos. Bedaux, dankzij hoogleraar (en zwager) Frans van der Ven, de opdracht voor een nieuw gebouw. De binnenstad kon de groeiende stroom studenten niet meer herbergen, dus werd besloten te verhuizen naar de onbebouwde randen van de stad. Dit betekende een verschuiving naar een campusuniversiteit, een trend die destijds veel Nederlandse universiteiten volgden.

Architecturale meesterzetten

Het Cobbenhagen gebouw, waarvan de eerste paal in december 1959 de grond in ging, is ontworpen als een aaneenschakeling van boeiende ervaringen. Kloostergangen, sfeervolle patio's en gevarieerd lichtspel kenmerken de wandeling door het gebouw. De buitenzijde straalt moderniteit uit door het gebruik van muschelkalksteen, Noorse leisteen en marmer, gecombineerd met schoonmetselwerk, brede gangpartijen en intieme binnenhoven.

Door de jaren heen

Hoewel het Cobbenhagen gebouw enorm gewaardeerd wordt, hoor je soms dat de weg niet altijd gemakkelijk te vinden is. Het heeft door de jaren heen talloze functionarissen, diensten en afdelingen zien komen en gaan. Een van de meest permanente bewoners is het universiteitsbestuur, dat er vanaf het prille begin zetelt - in kamernummers 1 tot en met 4.

Naamgeving in 2002

Pas in 2002 kreeg het gebouw de naam 'Cobbenhagen gebouw', vernoemd naar de stichter van de universiteit. Tot 1971 stond het bekend als gebouw A. Het gebouw behield zijn centrale rol, zelfs nadat het Koopmans gebouw en het Goossens gebouw werden opgeleverd, die tot 2007 respectievelijk B en C werden genoemd. Opvallend is dat al deze gebouwen, inclusief het Simon gebouw en het sportcentrum, het creatieve stempel van Bedaux dragen.

Betonskelet en reflectie

In het Cobbenhagen gebouw deed Bedaux voor het eerst ervaring op met werken in betonskelet, waarbij dragende elementen zichtbaar blijven. De smalle betonkolommen rondom de binnentuin verwijzen naar klassieke binnentuinen en middeleeuwse kloostertuinen, plaatsen voor studie en reflectie. Het muurreliëf in de gevel, vervaardigd door Jan Vaes, vertelt de parabel van de vijf wijze en de vijf dwaze maagden.

Beleef de unieke mix van historie en moderniteit

Het Cobbenhagen gebouw blijft een boeiend en tijdloos symbool van de universitaire geschiedenis, waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Plan een bezoek en ontdek de rijke architectuur en intrigerende verhalen die dit gebouw te bieden heeft

Locatie
Closed
Closed today Toggle weekly schedule
  • Monday

    By appointment only

  • Tuesday

    By appointment only

  • Wednesday

    By appointment only

  • Thursday

    By appointment only

  • Friday

    By appointment only

  • Saturday

    Closed

  • Sunday

    Closed

  • 27/04/2024 01:54 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In