Monument van de week: ‘Plaquette Venster naar het verleden Spiegel naar Het heden (vrijheidspark)’

De plaquette ‘Venster naar het verleden Spiegel naar Het heden’ is gemaakt door Mieke Engering in 2018. Het oorlogsmonument bevindt zich in het Vrijheidspark in Tilburg. Op het kunstwerk is een vliegtuig afgebeeld, omgeven door glasscherven. Het monument staat voor het bombardement op de Noordstraat van 10 mei 1940. Rond half vijf ‘s middags kwam een vijftig kilo wegende Duitse brisantbom neer in de Noordstraat, ter hoogte van de woning op nummer 59. Waardoor veertien mensen zijn overleden, waaronder zeven kinderen. De bom was vermoedelijk bedoeld voor het station maar miste zijn doel op tientallen meters. De glasscherven in de plaquette staan voor de vernietiging die het bombardement had aangericht. Dit monument herdenkt de slachtoffers van het bombardement.

 

Op 27 oktober 2008 is het kunstwerk onthuld door initiatiefnemer Fons van Rijswijk en oud-CDA politicus Jan Melis. Fons van Rijswijk is bestuurslid van de stichting Noordstraat 10 mei 1940. Tijdens de onthulling was Cornelia Rijswijk aanwezig, zij was de zus van één van de slachtoffers. Deze plaquette betreft een replica de originele plaquette is in de noordstraat te vinden.

Over Mieke Engering 

Mieke Engering is geboren in 1954 in Gramsbergen. Ze ging naar de lerarenopleiding tekenen/textiel in Tilburg. Vervolgens werkte ze als zelfstandig kunstenares. In 1991 werd ze daarbij ook docent tekenen en schilderen aan de Tilburgse Kunstkring. Later opende ze haar eigen atelier en gaf vanuit hier ook lessen. Ze heeft enorm veel kunstwerken op haar naam staan waaronder het borstbeeld  ‘Anne Frank’ in sterling zilver en een stadsklok in Rotterdam.

Bekijk het monument van de week

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe

    Heb je deze al gelezen?