Site logo

Spelend leren: hoe looseparts de ontwikkeling van kinderen stimuleren

Spelend leren: hoe looseparts de ontwikkeling van kinderen stimuleren

Inhoud

mandala grapat

Wat zijn looseparts?

Looseparts zijn spelonderdelen waar je van alles mee kunt. We kennen in het Nederlands geen officieel begrip voor looseparts, maar ‘losse onderdelen’ komt aardig in de buurt. Denk aan een bak met knopen of een mandje wasknijpers. Geef dit aan een willekeurig kind en het zal zelf een activiteit bedenken. Met looseparts kunnen kinderen hun eigen spel bedenken of een verhaal vertellen.

Wat kinderen doen met looseparts

Het ene kind zal de knopen wellicht gaan sorteren of tellen, een ander kind bedenkt dat je ook kunt sjoelen met knopen. Wasknijpers nodigen natuurlijk uit tot het open en dichtmaken en kinderen zullen mogelijk gaan proberen waar je de wasknijpers aan kunt vastmaken en waar niet. En: hoe voelt het op je neus? Of aan je oorlel?

Waar het ene kind mogelijk gaat experimenteren met verbinden bij wasknijpers, kan een ander kind bedenken dat je met wasknijpers ook kunt creëren. En weer een ander kind bedenkt dat je ook bouwwerken kan maken van wasknijpers. Of gebruiken ze als poppetjes in hun fantasiespel.

Die wasknijpers en knopen bieden dus tal van speelmogelijkheden en tegenwoordig hebben we daar een mooie term voor: looseparts. Losse onderdelen. Of: losse rommeltjes.

Creativiteit ontwikkelen

Looseparts kan je ook combineren met elkaar. Bied bijvoorbeeld eens een mandje wasknijpers en een bakje knopen aan en het spel verloopt vervolgens helemaal anders. Een leuke bijkomstigheid aan spelen met looseparts is dat je kind zelf het spel kan bedenken en bepalen.

Veel volwassenen zijn namelijk geneigd om te vertellen of te laten zien wat je kunt doen met de looseparts, maar dat is een gemiste kans. Door kinderen de ruimte te geven zelf het spel in te vullen, krijgen ze de kans hun eigen creativiteit te ontwikkelen en spelen ze vanuit een intrinsieke motivatie. Die motivatie is nodig om langer op het spel gefocust te blijven. Bijkomend voordeel voor jou als opvoeder: jij kan rustig je koffie warm opdrinken. 😉

Merk je dat je kind niet tot spel komt, maak dan gebruik van het fenomeen ‘inviation-to-play’. Een uitnodiging om te spelen, waarbij je een klein opzetje maakt met het spel. Meer info over invitation-to-play lees je in de blog over invitationtoplay.

Prijsklassen looseparts

Looseparts zijn er in allerlei prijsklassen. Een mandje wasknijpers dat je al in huis hebt, behoort tot de budgetvarianten. Er zijn zelfs looseparts die helemaal niks kosten, slechts een beetje zoektijd. Daarmee bedoel ik de looseparts die je buiten in de natuur kunt vinden. Denk aan schelpen, kastanjes, stenen en stokjes. Als je van deze natuurschatten een stuk of 20 onderdelen hebt, heb je al speelmateriaal voor jouw kind.

Een andere budgetvariant is een rondje lopen door de kringloop. Een puzzel kost daar meestal minder dan vijf euro en deze onderdelen kunnen prima dienen als looseparts. Maar ook Rummikubstenen, letters van Scrabble en een mozaïekspel zijn materialen die weinig kosten bij de kringloop en uitnodigen tot experimenteren en creëren.

Als je eenmaal bekend bent met het fenomeen looseparts, denk je thuis wel iets harder na wanneer je afval weggooit. Heb je een pakje uitgedroogde stiften liggen en zijn ze toe aan vervanging? De doppen zijn fantastisch speelmateriaal! Kurken van wijnflessen, kapotte wasknijpers en cadeaulint zijn allemaal materialen die je kunt recyclen tot looseparts.

Looseparts aanschaffen

Is verzamelen van herbruikbare materialen niet zo jouw ding of wil je op korte termijn al een lekker voorraadje looseparts in huis? Ik vertel je welke materialen je kunt aanschaffen. Voor een beetje speelplezier kan je beginnen met drie verschillende soorten looseparts en van ieder soort 20á36 stuks.

Kies bijvoorbeeld uit:

    • Houten ringen
    • IJsstokjes
    • Knopen
    • Veren
    • Mandala onderdelen

 

Het bewaren en aanbieden van looseparts kan bijvoorbeeld in een vakjesbak, een theedoos of in verschillende (voedsel)bakjes met deksel.

Conclusie

Het aanbieden van looseparts stimuleert de creativiteit. Als kinderen de ruimte krijgen om zelf te bepalen hoe ze het materiaal gebruiken, is de kans groter dat ze langer met looseparts kunnen spelen. Looseparts zijn er in allerlei prijsklassen. Je kunt ze gratis uit de natuur halen, maar je hebt ze veelal ook in huis. Wil je looseparts aanschaffen, dan vind je suggesties in deze blog. Klik op de afbeelding om inspirerende looseparts aan te schaffen.

De linkjes in deze blog zijn affiliatielinkje naar bol.com.

Laat een reactie achter

  • No comments yet.
  • Add a comment