Site logo

Invitationtoplay – hét geheim om je kind aan het spelen te krijgen

Invitationtoplay – hét geheim om je kind aan het spelen te krijgen

Inhoud

Grapat mandala looseparts en Stapelstein

Invitationtoplay - Hét geheim om je kind aan het spelen te krijgen

Ik heb voor jou hét geheim om rustig je koffie te drinken met je kinderen om je heen: een invitationtoplay. Of zoals we dat in gewoon Nederlands zeggen: een uitnodiging om te spelen.

De betekenis van invitationtoplay

Een invitationtoplay is het klaarzetten van een activiteit en hierin een klein begin maken. Dat kan zowel met materiaal voor aan tafel, als met speelgoed voor op de vloer.

Houdt je kind bijvoorbeeld enorm van het spelen met de treinbaan, dan scoor je dikke punten als je ’s avonds een stukje van de treinbaan klaarzet. Daarmee nodig je hem op een subtiele manier uit om de treinbaan de volgende ochtend (zelfstandig) af te maken.

Een bijkomend voordeel van een invitationtoplay is dat kinderen gestimuleerd worden om zelfstandig te spelen. Dankzij zelfstandig spel leren kinderen onafhankelijkheid en zelfsturing. Dit is essentieel voor hun persoonlijke groei.

Spelen aantrekkelijk maken

Als een puzzel in een doos zit, nodigt het minder uit om er mee aan te slag te gaan. Dat is anders wanneer jij de puzzeldoos openmaakt en een klein beginnetje maakt. Dat noemen we dus een invitationtoplay, of een uitnodiging om te spelen. Als jouw kind ziet dat jij bezig bent, is de kans groot dat hij/zij bij je komt zitten en wil helpen met de puzzel.
Gaandeweg kan je wat afstand nemen en jouw kind de rest van de puzzel af laten maken.

Een probleem dat opgelost moet worden (in dit geval een puzzel), materiaal in het zicht zetten of samen spelen, zijn verschillende manieren om het spel aantrekkelijk te maken voor je kind. 

Begin je dag lekker rustig

Het is niet altijd nodig om in het zicht van je kind een start met het speelgoed te maken. Als jouw kind ’s ochtends vroeg wakker is en jij wil graag nog even rustig opstarten, kan een invitationtoplay een prettig middel zijn voor jullie. Spreek bijvoorbeeld ’s avonds met je kind af dat je iets klaarzet voor de volgende ochtend waar hij dan zelfstandig mee mag gaan spelen. Kies voor iets wat binnen zijn interesse ligt en waar geen begeleiding bij nodig is. Maak een beginnetje met het materiaal en sluip zo ongemerkt mogelijk richting het koffiezetapparaat om je dag in rust en met een goede kop koffie te kunnen starten.

Een aantal voorbeelden van zelfstandig materiaal

Materiaal dat zeer geschikt is voor invitationtoplay is materiaal waar kinderen zelfstandig mee aan de slag kunnen, zonder dat ze begeleiding nodig hebben. Een aantal voorbeelden:

    • Hamertje tik
    • Insteekmozaïek
    • Mozaïek
    • Klei
    • Stickers en papier
    • Tekenspullen
    • Puzzel
    • Miniloco
    • Smartgame

De puntjes op de i.

Bij het aanbieden van educatief speelgoed zoals een smartgame of miniloco is het wel handig dat je dit al eens samen hebt gespeeld.

Nog niet het gewenste resultaat met jullie invitationtoplay? Jonge kinderen vinden de aanwezigheid van hun ouder prettig. Ga bijvoorbeeld bij je kind op de vloer zitten. Laat het zelf spelen en doe ondertussen je eigen ding. Drink je koffie, vouw de was of lees een boek. Je bent dan fysiek wel aanwezig, maar geeft je kind alle ruimte om zijn eigen spel te spelen.

Relax!

Bemoei je zo min mogelijk met het spel van je kind. Gebruikt hij de zijkant van de kleiroller om in de klei te steken? Laat hem gaan. Er vallen geen gewonden en de kleiroller gaat niet stuk. Dit spelen is ook spelen. Door hem zelf het spel te laten bepalen, zal je kind ook meer gemotiveerd zijn om te spelen. Zelf het spel mogen bepalen is één van de voorwaarden voor een succesvolle invitationtoplay. 

Een belangrijke maatstaf over het wel/niet ingrijpen is voor mij altijd: is dit spel veilig en is het respectvol voor de omgeving? Respectvol voor de omgeving betekent voor mij: spullen gaan niet kapot en mensen hebben geen last van herrie of onveiligheid. Als er aan deze eisen voldaan wordt, grijp ik niet in.

Conclusie

Een invitationtoplay stimuleert je kind om zelfstandig te spelen. Als er voldaan is aan de basisbehoeften van een kind, is de kans groot dat het zal ingaan op de uitnodiging. Ook de psychologische behoefte autonomie is een belangrijk voorwaarde om het spel te laten slagen. Jouw kind wil zelf de regie houden in het spel.

Niet ieder kind is hetzelfde en daarom zal niet ieder kind op dezelfde leeftijd klaar zijn voor zelfstandig spel. Voor een tweejarige is vijf minuten zelfstandig spelen een mooi streven en voor een vijfjarige mag je ongeveer 15 minuten zelfstandig spel verwachten. We gaan hier dan uit dat spel dat aansluit op zijn interesses en vaardigheden.

Alle producten uit deze blog zijn affiliatielinkjes naar Bol.com

In deze blog kies ik bewust voor de Engels term invitationtoplay. Deze term is meer geïntegreerd onder de speelpedagogen dan de term uitnodiging-om-te-spelen. Onder de hashtag #invitationtoplay vind je op de socials veel inspiratie om spelen aantrekkelijk te maken.

Laat een reactie achter

  • No comments yet.
  • Add a comment