Site logo

Kunstwerk van de week: ‘Kunstwerk Boekenbal’

Kunstwerk Boekenbal van Katrien Holland
5/5

Sinds 1999 prijkt het kunstwerk Boekenbal op de pilaren van de bibliotheek in Udenhout. De maker achter dit kunstwerk is kunstenaar Katrien Holland, wiens werk een blijvende, intrigerende visuele ervaring biedt voor iedereen die de bibliotheek betreedt.

Illustraties als kern van Boekenbal

Het hart van Boekenbal omarmt de kracht van illustraties, een essentieel onderdeel van literatuur. Katrien Holland heeft deze kunstvorm op unieke wijze geïntegreerd in de 28 pilaren die de buitenkant van de bibliotheek omarmen. De keuze voor deze locatie werd ingegeven door de pilaren als ontmoetingsplek voor jongeren, waardoor het kunstwerk een brug slaat tussen kunst en de dynamiek van de jeugd.

Levendige pijlers van creativiteit

Met haar kenmerkende vlotte en krachtige stijl heeft Holland op diverse pilaren ‘hangende’ figuren geschilderd, gehuld in steenrood en dieppaars. Ook de glazen wand achter deze pilaren is niet vergeten; hierop zijn betoverende figuren aangebracht die het thema Boekenbal omarmen. Lezende en dansende figuren sieren het kunstwerk, en ze nodigen de toeschouwer uit om hun verbeelding de vrije loop te laten.

Over Katrien Holland

Geboren op 24 maart 1964 in Amsterdam, is Katrien Holland een Nederlandse graficus en illustrator. Haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg legde de basis voor haar passie voor illustratie. Bekroonde prentenboeken als ‘Mijn held’ en ‘Roekel’ tonen haar meesterlijke vakmanschap, beloond met de ‘Bologna Fair Illustrators of the Year Award’ voor beide werken.

Autonome expressie en verbeelding

Holland kiest bewust voor het creëren van autonome prenten en tekeningen, waarbij ruimte wordt gelaten voor de verbeelding van de toeschouwer. Haar kunst weerspiegelt niet alleen vakmanschap maar ook diepe waardering voor de kracht van verhalen en verbeelding. Boekenbal op de pilaren van de bibliotheek in Udenhout is zo niet slechts een fysiek kunstwerk maar tevens een poëtische brug tussen kunst en literatuur, een uitnodiging om de wereld van verbeelding te omarmen.

Bekijk hier het kunstwerk van de week

 • No comments yet.
 • Add a comment
  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1645)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1645: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 12:25PM

  jan 03
  Ambulance met spoed naar Udenhout (a1 udenhout rit: 1615)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Udenhout van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 udenhout rit: 1615: Ambulance met spoed naar Udenhout. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 11:50AM

  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at […]