Site logo

Klok verzetten: waarom doen we dat?

Een Metalen Klok van Oscar Leeuw

Hallo Kruikenzeikers en overige Tilburgers! Aankomend weekend is het weer zover: we verzetten de klok. Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit te maken met onze geliefde stad Tilburg? Laten we dat samen ontdekken.

Waarom wordt de klok 2 keer per jaar verzet?

Allereerst, net als in de rest van de Europese Unie, zetten ook wij in Tilburg de klok in maart een uur vooruit en in oktober een uur terug. Maar wat betekent dit voor ons, trotse inwoners van Tilburg?

De historische context en ons Tilburg

Hoewel de zomertijd in 1977 nationaal werd ingevoerd, heeft het altijd invloed gehad op onze lokale gemeenschap. Stel je voor: de Kruikenzeikers van weleer die op vroege lenteochtenden de textielfabrieken van Tilburg binnenstapten, profiteerden van dat extra uurtje daglicht. Het maakte hun dagen productiever en hun avonden langer.

Wintertijd voor Tilburgers

Voor de vele evenementen en activiteiten die Tilburg in de winter te bieden heeft, zoals de wintertuin of gezellige avonden in de lokale kroegen, betekent de wintertijd dat we eerder kunnen genieten van sfeervolle verlichting en gezelligheid. Rond 21 december, de kortste dag, kunnen Kruikenzeikers genieten van de zonsopgang rond 08.45 uur en de zonsondergang rond 16.30 uur, perfect voor een vroeg avondje uit.

Dus, beste Kruikenzeikers, hoewel het verzetten van de klok een Europese afspraak is, heeft het zeker zijn invloed op onze lokale beleving. Of je nu geniet van de winterse sfeer of de zomerse levendigheid van Tilburg, die paar uurtjes verschil kunnen onze dagen net iets specialer maken.