Koning Willem I trad in de jaren voor 1830 weinig tactisch op bij het oplossen van de verschillen die er op allerlei gebieden waren tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. Kroonprins Willem had meer feeling" met Brussel en begreep de eisen die gesteld werden op het ter rein van godsdienst, taal, vrijheid van drukpers, maar ook een betere volksvertegenwoordiging.
Toen het in augustus 1830 tot een daadwerkelijke opstand kwam ('Dood aan de Hollanders), trachtte Willem nog een bemiddelende rol te spelen. Op enig moment kwam daarbij tijdens zijn verblijf in Brussel, zelfs het voorstel ter sprake om hem vicekoning van het zuidelijke deel van het Verenigd Koninkrijk te maken. Hij had er wel oor naar, zeker gezien de populariteit die hij als overwinnaar in Waterloo in België genoot. Maar hij werd terechtgewezen door zijn vader, waarmee het conflict definitief op scherp kwam te staan. Hoe zou de geschiedenis van de twee volksdelen gelopen zijn als Willem Brussel voor de Nederlanden had kunnen behouden?
Drs. Henk van Doremalen
Over Pronken op de Promenade
Natuurlijke schoonheid ontmoet artistieke creativiteit op de Schouwburgring in Tilburg. De werken Pronken op de Promenade zijn werken die je betoveren. De tekst op de foto's is geschreven door de getalenteerde Drs. Henk van Dormalen. De foto's vormen een fascinerende toevoeging aan de charmante Winkelpromenade Schouwburgring. Laat je verwonderen door deze kunstzinnige uiting die je meeneemt op een reis vol dromen en verbeelding. Bezoek ze en ontdek de betoverende wereld van "Pronken op de Promenade" op deze unieke locatie in Tilburg.
Add a review