Site logo
Aftellen
  • 333

    Days
  • 07

    Hours
  • 00

    Minutes
Aankomende datums
Locatie
Beschrijving

Het Leuterconcours in Tilburg: De zoektocht naar de Opperleuterèr van Kruikenstad

Het Leuterconcours in de Concertzaal van Tilburg is een van de meest vermakelijke en kenmerkende evenementen in Kruikenstad. Hier wordt jaarlijks bepaald wie zich een jaar lang Opperleuterèr van Kruikenstad mag noemen. Dit bijzondere evenement wordt georganiseerd door de carnavalstichting en K.V. de Fenprúuvers en is geliefd bij zowel deelnemers als toeschouwers.

Tonpraoten: De kern van het leuterconcours

Een van de meest opvallende aspecten van het Leuterconcours is het fenomeen 'Tonpraoten'. De deelnemende leuteraars staan namelijk in een ton op het podium, wat dit evenement ook wel de naam 'Tonpraoten' heeft gegeven. Tonpraoten is een soort van amateurcabaret, uitgevoerd in het plaatselijke dialect van de tonpraoters. Het draait allemaal om humor, typetjes en grappen die het publiek aan het lachen brengen.

De Tonpraoters: Typetjes en woordspelingen

Tijdens het Leuterconcours krijgen de tonpraoters de kans om hun talenten te tonen. Ze spelen een typetje, vaak een personage dat gebaseerd is op de lokale situatie, politiek of andere actuele gebeurtenissen. Deze typetjes zorgen voor een komische sfeer in de zaal, en het publiek kan zich verheugen op diverse grappen en woordspelingen die de revue passeren. Het is een kunstvorm op zich, waarbij de tonpraoters hun creativiteit en humor de vrije loop laten.

De weg naar het Leuterconcours: Vurleuteren

Om deel te nemen aan het Leuterconcours, moeten de leuteraars eerst deelnemen aan het zogenaamde 'Vurleuteren'. Dit is een voorronde die een paar weken voor het hoofdevenement plaatsvindt. Hier krijgen de aspirant-tonpraoters de kans om hun acts en typetjes te testen voor een kritisch publiek. Alleen de beste en meest entertainende leuteraars worden geselecteerd om deel te nemen aan het uiteindelijke Leuterconcours.

Onmisbaar onderdeel

Het Leuterconcours in de Concertzaal van Tilburg is een onmisbaar onderdeel van de carnavalstraditie in Kruikenstad. Het brengt mensen samen om te genieten van lokaal talent, humor en typetjes die de eigenheid van de stad weerspiegelen. De zoektocht naar de Opperleuterèr van Kruikenstad is niet alleen een prestigieuze titel, maar ook een viering van de rijke carnavalstraditie in de regio. Dus, als je wilt genieten van een avond vol humor en lokale cultuur, is het Leuterconcours een evenement dat je niet mag missen!

Meer informatie:

Ben je benieuwd naar meer informatie over carnaval in Kruikenstad ? Dan kan je hier de website van de carnavalsstichting vinden. Kruikenstad volg je ook via Facebook, Instagram, Youtube en Twitter.

Video

You May Also Be Interested In