Site logo
Beschrijving

Ontdek de Intrigerende Geschiedenis van de Koning Willem II Kazerne

De Koning Willem II Kazerne, gelegen in het Stappegoorgebied, heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de turbulente jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de fascinerende transformaties die deze historische locatie heeft ondergaan, van militair bolwerk tot strafinrichting en uiteindelijk tot een eigentijdse woonwijk.

Een strategisch begin: 1939 en de 2e infanteriebataljon jagers

In 1939 nam het 2e Infanteriebataljon Jagers de Koning Willem II Kazerne in gebruik, een strategische zet vanwege toenemende internationale spanningen. Het militaire karakter van de kazerne werd echter snel overschaduwd door duistere gebeurtenissen tijdens de bezettingsjaren.

Bezettingstijd: Ordnungspolizei en verzet

Tijdens de bezettingsjaren huisvestte de kazerne een bataljon van de Ordnungspolizei, dat onder andere verzetstrijders fusilleerde. De sporen van deze donkere periode zijn mogelijk nog zichtbaar in de vorm van wandschilderingen die bewaard zijn gebleven in het gebouw.

Bevrijding en nieuwe bestemmingen: 1944 tot 2016

Na de bevrijding in 1944 diende de kazerne als verzamelpunt voor rekruten die werden ingezet bij de bevrijding van Nederlands-Indië. Van 1953 tot 1993 vonden de Aan- en Afvoertroepen er hun thuis. Later werd het complex omgevormd tot een gesloten strafinrichting, en vanaf 2009 werden zelfs Belgische gedetineerden hier ondergebracht. De definitieve sluiting volgde in december 2016.

Herbestemming en Behoud van Erfgoed: Stappegoorgebied

In het heden heeft het Stappegoorgebied zich ontwikkeld tot een moderne woonwijk, waarbij een van de gebouwen van de voormalige Kazerne nu dienst doet als basisschool en kinderdagverblijf. Het karakteristieke hoofdgebouw en enkele legeringsgebouwen blijven als tastbare herinneringen aan het verleden van de karzerne

Architectuur en monumentale waarde: Kapitein der Genie A.G. Boost en Koning Willem II

De Koning Willem II Kazerne is gebouwd volgens het standaardontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost. De kazerne ontleent zijn naam aan Koning Willem II, die regeerde vanaf 1840 en in 1849 in Tilburg overleed. Het karakter en de architectuur van het complex maken het tot een potentieel monument, gekoesterd door de gemeente vanwege de rijke geschiedenis van Tilburg als garnizoensstad.

Verken de geschiedenis en de blijvende erfenis van de Koning Willem II Kazerne, een plek doordrenkt van verhalen en betekenis, die zich blijft ontwikkelen te midden van de moderne samenleving

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
  • Monday

    By appointment only

  • Tuesday

    By appointment only

  • Wednesday

    By appointment only

  • Thursday

    By appointment only

  • Friday

    By appointment only

  • Saturday

    By appointment only

  • Sunday

    By appointment only

  • 27/10/2024 08:16 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In