Site logo

Peerke Meubelen: Al 40 jaar tijdloze schatten voor een duurzaam thuis

40 jaar Peerke Meubelen

In een wereld waarin we steeds meer beseffen hoe belangrijk duurzaamheid en het hergebruiken van materialen zijn, staat Peerke Meubelen al vier decennia lang garant voor kwaliteit en een milieubewuste levensstijl. De winkel, gevestigd aan de Korvelseweg in Tilburg, biedt een breed scala aan gebruikte meubels en vintage kleding aan. Peerke Hessels, de man achter het succesverhaal, en zijn partner Liesbeth zijn het levende bewijs dat de passie voor duurzaamheid en kwaliteit een perfecte combinatie is.

De geschiedenis van Peerke Meubelen begint in 1983, wanneer Peerke Hessels besluit om de zaak van zijn oom in Tilburg over te nemen. Zijn oom handelde al in gebruikte meubels in Breda en Tilburg, en Peerke zag een kans om zijn eigen stempel op de onderneming te drukken. Al snel groeide de winkel uit tot een begrip in Tilburg en omstreken.

Kwaliteit blijft

“Kwaliteit blijft,” zegt Peerke Hessels vol overtuiging. “Wij verkopen goede spullen, en dat komt doordat die zich al vele jaren hebben bewezen. De goedkope rotzooi is in de loop der tijden afgevallen. Dus die zie je bij ons niet.”

De winkel, die zich richt op het geven van een tweede of zelfs meerdere levens aan kwaliteitsmeubelen, is een voorbeeld van hoe duurzaamheid en milieubewustzijn hand in hand kunnen gaan met stijl en comfort. Samen met zijn partner Liesbeth runt Peerke de zaak, waar zij zich richten op het selecteren van de beste meubels en vintage kleding. Het stel is er trots op om pioniers te zijn op het gebied van duurzaamheid.

“In de jaren ’90 adverteerde ik al met ‘Geef de Aarde een kans, koop tweedehands’. Ik was daar feitelijk veel te vroeg mee. Mensen kochten toen nog niet vaak gebruikte spullen. Nu is het modern en vooruitstrevend om in een kringloopwinkel te kopen. Steeds meer mensen gaan bewust met het milieu en de constante verspilling om,” zegt Peerke.

Kringlooppioniers Peerke en Liesbeth

De jarenlange ervaring van Peerke en Liesbeth in de kringloopbranche heeft hen veel inzichten gegeven in de veranderende markt en consumentenbehoeften. Ze hebben gezien hoe de perceptie van gebruikte meubels is veranderd en hoe mensen nu meer dan ooit openstaan voor het idee van hergebruik en het kopen van tweedehands producten. Liesbeth, die zich voornamelijk richt op de vintage kleding, ziet ook hoe de mode-industrie langzaam maar zeker een meer duurzame en milieubewuste benadering omarmt.

“Ik heb wel eens nagedacht of ik iets anders zou willen doen. Maar dit is eigenlijk een heerlijk vak. Steeds afwisselend, creatief en je ontmoet leuke mensen. Daarnaast hou ik van al die gekke dingen die we soms tegenkomen als we iets hebben opgekocht,” vertelt Liesbeth enthousiast.

Naast de lokale markt heeft Peerke Meubelen ook internationaal succes geboekt. Het bedrijf exporteert naar landen als Engeland, Ierland, Oostbloklanden en zelfs Midden-Amerika. De uitbreiding naar de internationale markt heeft de deur geopend naar een breder publiek dat op zoek is naar unieke en kwalitatieve meubels en kleding.

“Onze doorloopsnelheid is groot. Mensen moeten hier dus regelmatig binnenlopen als ze naar iets speciaals op zoek zijn. Onze collectie wisselt voortdurend,” aldus Peerke.

40 jaar Peerke Meubelen

Tegenwind in de Kringloopwereld: Navigeren door Nieuwe Regelgeving en Bureaucratie

Een recente uitdaging voor de kringloopbranche is het plan van het kabinet om kringloopwinkels te laten werken met een inkoopregister en registratie van mensen die tweedehands spullen aanbieden. Liesbeth en Peerke zijn geen voorstanders van dit idee en vrezen dat dit zal leiden tot meer potentieel kringloopmateriaal dat op de stortplaats belandt.

“Of je via de verkoop van een eetkamerstoel van een tientje grote sommen geld kunt witwassen! Een idiote gedachte. We zijn eindelijk af van het idee dat meubels wegwerpproducten zijn. Als ze in Den Haag op die manier willen gaan werken, met verplichte registraties, dan belanden heel veel potentiële kringloopproducten weer in de kliko of op de stort,” zegt Peerke gefrustreerd.

Vieren van veerkracht en duurzaamheid: 40 jaar Peerke Meubelen

Ondanks de uitdagingen blijven Peerke en Liesbeth toegewijd aan hun missie om de wereld een stukje duurzamer te maken, één meubelstuk en kledingstuk tegelijk. Ter ere van het 40-jarig jubileum van Peerke Meubelen zullen er gedurende het jaar verschillende evenementen en acties plaatsvinden. Op Facebook zullen er stukjes geschiedenis van het bedrijf worden gedeeld en in de winkel zelf zullen klanten verrast worden met speciale cadeautjes.

“Wat ik ga doen, is nog geheim,” lacht Peerke. “Zelfs Liesbeth weet het nog niet allemaal.”

Het verhaal van Peerke Meubelen is een inspirerend voorbeeld van hoe een passie voor duurzaamheid, kwaliteit en ondernemerschap kan leiden tot een bloeiende onderneming die al 40 jaar standhoudt. In een tijd waarin het belangrijker is dan ooit om bewust om te gaan met onze planeet, biedt Peerke Meubelen een tijdloze en stijlvolle oplossing voor een duurzaam thuis.