Monument van de week: ‘Monument Zonder Titel van Riki Mijling’

Een oorlogsmonument zonder titel van Riki Mijling in Udenhout

Het monument ‘Zonder Titel’ is gemaakt door Riki Mijling in 2005. Het oorlogsmonument bevindt zich in Udenhout Noord. Het kunstwerk is ter herdenking aan de veertien verzetsstrijders die gefusilleerd zijn op 26 mei 1944 in de Loonse en Drunense duinen door de Duitsers. Het is onduidelijk waar de mannen exact zijn vermoord, aangezien de lichamen nooit zijn gevonden. Het monument is 61 jaar later onthuld, op 6 mei 2005. Het oorlogsmonument is gemaakt van steen met een kader van cortenstaal van vier bij twee meter. Op het kader zijn dichtregels te zien met daartussen de voornamen van de veertien vermoorde verzetsmensen. De afmetingen van het kader zijn symbolisch: de Duitsers hadden twee kuilen gegraven van gelijke afmetingen waar de lichamen in vielen. In het kader is een grote zwerfkei neergezet. Hierop staat een schaal waarop de datum is genoteerd. De regen die in de schaal wordt opgevangen weerspiegelt de lucht oftewel de hemel. Buiten het stalen kader liggen vier kleinere zwerfstenen waar de namen ook op staan.

Over Riki Mijling

Riki Mijling is een beeldend kunstenares. Ze komt uit Nijmegen. Ze volgde de Koninklijke Academie voor Kunst en Design in Den Bosch. Tegenwoordig woont en werkt ze afwisselend in Amsterdam en in Amoreias Gare in Portugal. Haar kunstwerken zijn volgens de traditie van de geometrische abstractie. Ze gebruikt regelmatig roestvrijstaal en gebrande metaaloppervlakken. Hierdoor ontstaat een samenspel tussen het werk en de omgeving en zo worden de cultuur en en natuur met elkaar in verband gebracht.

Bekijk het monument van de week

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • Betty Lamers
    6 september 2022 at 19:33

    Ha Riki. We waren verrast door je prachtige monument voor de vermoorde/verdwenen “zielen” in de Drunens Duinen. Prachtig. Met zowaar een beetje water in de schaal gedurende deze super droge tijden.
    Ik woon tegenwoordig half in Brabant en half in Zuid Spanje. Veel groeten van Betty Lamers (en van mijn zusje Mieke ook). Vroeger Driehuizerweg 340 Nijmegen…

Add a comment

Heb je deze al gelezen?