Site logo

Kunstwerk van de week: ‘Struikelstenen – Abdij Koningshoeven’

Struikelstenen voor broeders Lob bij de Abdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot
5/5

Op 2 februari 2022 werden er bij de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot drie struikelstenen gelegd ter nagedachtenis aan de broeders Löb. Deze gedenkstenen, geplaatst op initiatief van de broeders van de Abdij Koningshoeven, vormen een indrukwekkend eerbetoon aan George, Robert en Ernst Löb, die hun leven in dienst van het geloof en het verzet tegen de deportatie van joden stelden.

De Broeders Löb: Een devoot katholiek gezin met joodse wortels

George, Robert en Ernst Löb groeiden op in een devoot katholiek gezin met onverloochende joodse wortels. Ondanks hun achtergrond traden alle drie de broers in het klooster als trappisten bij de Abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-Koningshoeven te Berkel-Enschot. Hun dappere verzet tegen de deportatie van joden, geuit in een protestbrief in juli 1942, leidde tot hun arrestatie op 2 augustus 1942. George, Ernst en Robert overleden respectievelijk op 32, 28 en 31-jarige leeftijd, allen slachtoffers van de gruwelen van Auschwitz.

Günter Demnig: De schepper van struikelstenen

Günter Demnig, geboren op 27 oktober 1947 in Berlijn, staat aan de wieg van de ‘Stolpersteine’. Na zijn studie kunstpedagogie en industriële vormgeving verwierf hij bekendheid met dit aangrijpende project. De struikelstenen van Demnig dienen als herinneringstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Wat zijn struikelstenen?

Struikelstenen zijn kleine, bronzen gedenkstenen die in het trottoir of straatwerk worden geplaatst als herinnering aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd of omgebracht. Voor de broeders Löb bevatten deze stenen essentiële informatie zoals naam, geboortedatum, overlijdensjaar en soms de plaats van vervolging. In Tilburg dienen deze struikelstenen als blijvende herinnering aan de Holocaust en andere vormen van vervolging, en als een krachtige waarschuwing tegen discriminatie en haat.

Symbolen van herinnering en verantwoordelijkheid

De struikelstenen voor de broeders Löb zijn niet slechts tastbare herinneringen aan hun opoffering, maar ook symbolen van de collectieve verantwoordelijkheid om het verleden levend te houden. Ze nodigen uit tot reflectie en benadrukken de noodzaak om te streven naar een wereld waarin discriminatie en haat geen plaats hebben. In hun eenvoud dragen de struikelstenen een krachtige boodschap van menselijkheid en solidariteit uit, een boodschap die nooit vergeten mag worden.

Bekijk hier het kunstwerk van de week

 • No comments yet.
 • Add a comment
  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1645)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1645: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 12:25PM

  jan 03
  Ambulance met spoed naar Udenhout (a1 udenhout rit: 1615)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Udenhout van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 udenhout rit: 1615: Ambulance met spoed naar Udenhout. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 11:50AM

  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at […]