Site logo

Kunstwerk van de week: ‘Slipjachtplaquette’

De Slipjachtplaquette in Udenhout
5/5

In het hart van Udenhout, in de wijk de Zeshoeven, vind je de ‘Slipjachtplaquette,’ een bronzen meesterwerk dat trots is vervaardigd door de befaamde Holland Metaalgieterij in 1958. Gedurende de jaren heeft dit kunstwerk een prominente plek ingenomen in de lokale geschiedenis en cultuur, waardoor het een onmisbaar element is geworden voor zowel bewoners als bezoekers.

Een reis door de tijd met de Slipjachtplaquette

De Slipjachtplaquette is niet zomaar een kunstwerk; het is een eerbetoon aan tien onvergetelijke slipjachten die tussen 1949 en november 1958 plaatsvonden in het gastvrije Udenhout. Het beeld toont een gedetailleerde voorstelling van een jager te paard, vergezeld door trouwe jachthonden. De inscriptie in brons bewaart de herinnering aan deze genotvolle jachten voor de eeuwigheid.

Symboliek en ornamenten omringen de Plaquette

Omringd door drie verfijnde ornamenten vertegenwoordigt de plaquette elk lustrum van deze rijke traditie. Deze artistieke toevoegingen niet alleen versterken de esthetiek van het kunstwerk, maar belichamen ook de diepgewortelde tradities en verbondenheid van de gemeenschap met de jacht.

Een tastbare herinnering aan traditie en ambacht

De Slipjachtplaquette blijft in het heden een tastbare herinnering aan zowel het artistieke meesterschap van Holland Metaalgieterij als aan de rijke tradities van Udenhout. Bewonder dit historische kunstwerk en laat je meevoeren naar een tijd waarin vakmanschap en gemeenschapsbanden samensmolten tot tijdloze kunst.

Over Holland Metaalgieterij

Achter dit werk schuilt de vakmanschap van Holland Metaalgieterij, een eerbiedwaardige ijzergieterij in Bergen op Zoom. Opgericht in 1905, groeide het bedrijf uit tot een symbool van ambachtelijke excellentie, gespecialiseerd in hijs- en transportwerktuigen, evenals transmissies. De industriële vooruitgang in de regio werd mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van deze onderneming, die haar stempel drukte op de geschiedenis tot 1999.

Bekijk hier het kunstwerk van de week

 • No comments yet.
 • Add a comment
  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1645)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1645: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 12:25PM

  jan 03
  Ambulance met spoed naar Udenhout (a1 udenhout rit: 1615)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Udenhout van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 udenhout rit: 1615: Ambulance met spoed naar Udenhout. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 11:50AM

  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at […]