Site logo

Kunstwerk van de week: ‘Muurschildering Viaduct Bels Lijntje’

Streetart Viaduct Bels Lijntje van Jori van Boxtel
5/5

Onder het Viaduct Bels Lijntje in Tilburg schuilt een opmerkelijk kunstwerk, getransformeerd door de getalenteerde kunstenaar Jori van Boxtel in 2017. Het ontwerp van Van Boxtel streeft naar een harmonieuze balans tussen rust en expressiviteit. De schildering, op de peilers van het viaduct, is subtiel geïntegreerd in de natuurlijke omgeving dankzij het gebruik van zachte kleuren. Tegelijkertijd brengen imposante dieren een indrukwekkend schouwspel tot leven, met als doel een nieuwe eenheid met de natuur te creëren.

Twee hoofdthema's in samenhang

Het kunstwerk belichaamt twee hoofdthema’s: de fauna van het omliggende natuurgebied en de cultuurhistorische en hedendaagse waarde van het Bels Lijntje. Van Boxtel beschrijft haar benadering als een reis door de natuur vanuit een rijdende trein, waarbij het landschap verandert in kleurvlakken en als water wordt ervaren.

Het verhaal onder water ontvouwt zich

Het basisontwerp van de muurschildering is een waterlandschap waarin lokale dieren zijn verweven. Het verleden van het Bels Lijntje, nu bijna onzichtbaar aan de oppervlakte, wordt onder water verteld. Silhouetten tonen chronologisch de overgang van spoorweg en smokkelroute naar het huidige fietspad, met verwijzingen naar Turnhout aan de ene kant en Tilburg aan de andere kant.

Het Bels Lijntje: Van spoorweg tot fietspad

Wat nu een bekend fietspad en ecologische verbindingszone is, was ooit het Bels Lijntje, een spoorweg van Tilburg naar Turnhout. Het kunstwerk weerspiegelt niet alleen de huidige functie als fietspad maar ook de historische evolutie van deze bijzondere locatie.

Over Jori van Boxtel

Jori van Boxtel, geboren in Eindhoven in 1991, heeft haar opleiding gevolgd aan de AKV St Joost in Breda van 2010 tot 2014. Haar werk put vaak inspiratie uit de geschiedenis van specifieke plekken waar ze aan de slag gaat. De muurschildering onder het Viaduct Bels Lijntje in Tilburg is niet alleen een visuele traktatie maar ook een artistieke reis door de tijd en de natuurlijke omgeving van deze bijzondere locatie. Van Boxtel heeft met haar kunst een blijvend stempel gedrukt op de rijke geschiedenis van het Bels Lijntje, waar het verleden en heden naast elkaar bestaan in een kleurrijk en levendig tafereel.

Bekijk hier het kunstwerk van de week

 • No comments yet.
 • Add a comment
  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1645)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1645: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 12:25PM

  jan 03
  Ambulance met spoed naar Udenhout (a1 udenhout rit: 1615)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Udenhout van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 udenhout rit: 1615: Ambulance met spoed naar Udenhout. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at 11:50AM

  jan 03
  Ambulance met gepaste spoed naar Goirle (a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Goirle van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten vind je op SOEQ.nl. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 goirle rit: 1438 directe inzet: ja: Ambulance met gepaste spoed naar Goirle. Bekijk volledige 112 melding January 03, 2024 at […]