Notice: Functie _load_textdomain_just_in_time werd verkeerd aangeroepen. Vertaling laden voor het my-listing domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /home/soeqnl/domains/soeq.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Monument van de week: 'Monument De Wasknijper' - SOEQ
Site logo

Monument van de week: ‘Monument De Wasknijper’

Het monument ‘De Wasknijper’ is gemaakt door Koenraad van der Gaast in 1965. Het bevindt zich bij het Station Tilburg. De locatie van het oorlogsmonument is doelbewust bij het station, omdat veel Joden en andere oorlogsslachtoffers met treinen naar de vernietigingskampen in het oosten (Duitsland, Polen en Tsjechië) werden gebracht. De toren is gebouwd in opdracht van het Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg. In de toren hangt een carillon met twaalf klokken. Aan het monument is een bronzen plaat bevestigd met het opschrift:

‘MOGE DIT KLOKKENSPEL DE DANKBARE GEDACHTENIS IN STAND HOUDEN AAN DE STADSGENOTEN DIE IN DE STRIJD EN HET VERZET IN DE JAREN 1940-1945 HUN LEVEN OFFERDEN’

De toren wordt in de volksmond ‘De Wasknijper’ genoemd vanwege de bijzondere vorm. Het monument hoort bij het station dat ook door Koenraad van der Gaast is vormgegeven. De klokkentoren heeft een automatisch speelwerk, waardoor elk kwartier een melodie wordt gespeeld. Daarbij is ‘De Wasknijper’ ook de schoorsteen van het station, zoals bij veel stationstorens uit die tijd. De onthulling van de toren vond plaats op 16 oktober 1965.

Over Koenraad van der Gaast

Koenraad van der Gaast is geboren op 10 augustus 1923 in Utrecht en overleed aldaar op 7 februari 1993. Hij zat op de Technologische Hogeschool in Delft in de richting bouwkunde. Hij werd uiteindelijk hoofd bij architectenbureau Nederlandse Spoorwegen en was daarbij ook in dienst bij architectenbureau P.J. Koster. De architect richtte zich vooral op stationsgebouwen, waarmee hij internationaal de aandacht op zich vestigde.

Regionaal Archief TIlburg - Fotograaf Frans van Aarle - Juni 1966 - Station Tilburg
Station Tilburg (juni 1966) | Fotograaf: Frans van Aarle | Regionaal Archief Tilburg

Bekijk hier het monument van de week

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment