Site logo

Nog 148 dagen tot de Tilburgse Kermis start

De Tilburgse Kermis 2022 in de avond

Eerlijk is eerlijk, Carnaval is zo goed als achter de rug en we zijn wel weer toe aan nóg een feestje. Toch? Vandaar dat we voor jou hebben uitgerekend dat het nog 148 dagen duurt totdat de Tilburgse Kermis van start gaat. Wij kunnen in ieder geval NIET meer wachten! De stad wordt weer omgetoverd tot een gigantisch pretpark. Wow! De Tilburgse Kermis is de grootste kermis van de Benelux en wordt jaarlijks eind juli gehouden. De kermis duurt tien dagen en eindigt op de laatste zondag van juli. In 2023 is de Tilburgse Kermis van 21 t/m 30 juli.

Meer dan 450 jaar kermis

Er staan jaarlijks tussen de 230 en 240 attracties uit binnen- en buitenland in een 4,5 kilometer lang lint door het centrum van de Noord-Brabantse plaats. De kermis trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte evenementen van Nederland. De Tilburgse Kermis bestaat al 450 jaar.

Het zal zo’n vaart niet lopen. Maar de eerste vermelding, die voor de  Tilburgse Kermis tot op heden in het jaar 1570 was in een akte waarin een hertrouwde moeder en haar kinderen een schikking over het bezit van de overleden vader treffen.

In 2016 is men gestuit op een document dat de eerste vermelding toch weer wat verder terug in de tijd plaatst.

Binnen Regionaal Archief Tilburg houden een aantal vrijwilligers zich bezig met het transcriberen van oude teksten. Hierdoor worden teksten uit de schepenbank makkelijker toegankelijk voor onderzoekers die het oude schrift niet of minder goed beheersen. Daarnaast spaart het veel tijd omdat de transcripties digitaal doorzoekbaar zijn. 

Tijdens het transcriberen van een akte stuitte vrijwilliger Ad Pijnenburg in een tekst op een betaling die gedaan moest worden vóór “Tilborchse kermisse”.

Regionaal Archief Tilburg - Vermelding Tilburgse Kermis 1567
Regionaal Archief Tilburg – Vermelding Tilburgse Kermis 1567

Deze keer geen erfkwestie maar een gedwongen verkoop (ook wel opwinning of beslaglegging genoemd) van onroerende goederen nadat de eigenaar een schuld niet kon voldoen. Dit alles speelt zich af in het jaar 1567. (R 313 folio 6V)

In deze akte heeft Jan Peter Huijben een schuld aan Jan Cornelissen Gerritsen die het er niet bij laat zitten. Al met al een ingewikkelde akte omdat er in die tijd ook al heel wat regels en voorwaarden bestonden voor dat men over mocht gaan tot openbare verkoop om de schuld te voldaan te krijgen. Er draven in de akten dan ook een aantal partijen op die menen recht te hebben op de opbrengst van de gedwongen verkoop. Ze overleggen allerlei stukken waaruit hun rechten moeten blijken. De bewijsstukken worden uitgebreid beschreven.

Dagen