Het ‘Gedenkraam Pokkenepidemie’ is gemaakt door Piet Clijsen in 1955. De glas-in-lood ramen bevinden zich in het Paleis Raadhuis in Tilburg. Het kunstwerk is namens de bevolking van Tilburg aangeboden in mei 1951 om de bestrijders van de pokkenepidemie te huldigen. Het raam bestaat uit negen delen. in het bovenste paneel is een ridder afgebeeld, waakzaamheid, de zorg en de geneeskundige dienst verslaan het pokkenmonster. Op de achtergrond daarvan en aan de zijkant is het wapen van Tilburg en het Paleis Raadhuis afgebeeld. Dit staat symbool voor het bestuur van de stad. Daarnaast zijn twee belangrijke Tilburgse kerken afgebeeld. Zij staan symbool voor het geloof van alle mensen.
In het middelste paneel van de glas-in-lood ramen zit Job. Hij symboliseert alle mensen die tot het uiterste op de proef gesteld worden door de pokkenepidemie. Aan de linker- en rechterzijde van Job zijn symbolische voorstellingen te zien van ‘eendracht’ en ‘naastenliefde’. In het onderste paneel middenin is een banier te zien waaruit de dankbaarheid van de Tilburgse bevolking blijkt. Op de banier staat de tekst: “De bevolking van Tilburg aan de bestrijders der pokkenepidemie, Mei 1951”. Op de onderste panelen links en rechts is de bestrijding te zien die plaatsvond. Iedereen werd gevaccineerd en de stad werd afgesloten, niemand kwam erin of eruit. Eind mei was de epidemie onder controle.
Over Piet Clijsen
Piet Clijsen is geboren op 29 maart 1909 in Tilburg en overleed op 2 mei 1977 in Eindhoven. De glazenier had sinds het begin van de jaren veertig een glasatelier in Tilburg. Piet Clijsen maakte in zijn glasatelier glas-in-loodramen voor kerken, bedrijven, scholen, kapellen en openbare gebouwen. Hij ontwikkelde een robuuste stijl in de jaren vijftig, die zich kenmerkte door het zoeken naar een grafische eenheid tussen loodlijnen, brandschilderwerk en expressionistisch kleurgebruik.
Add a comment