Beeld of Monument voor Peerke Donders is te vinden voor de ingang van het Heiligdom Peerke Donders in Tilburg. Het werd in 1933 geplaatst en is gemaakt door kunstenaar Karel Lücker. Het werk is vervaardigd uit kalksteen.
Het monument bestaat uit een standbeeld van Peerke Donders en een aantal reliëfs met afbeeldingen uit het leven van Peerke Donders. Onder het standbeeld staat de volgende tekst: “wie zich vernedert zal verheven worden” (Lucas 18:14).
Aan de linkerzijde van het standbeeld zijn verschillende reliëfs te zien die scènes uit het leven van Peerke Donders afbeelden. Een reliëf toont Donders als jongen aan het weefgetouw met de tekst: “God zal erin voorzien” (Genesis 22:8).
Een ander reliëf toont Donders die melaatsen verzorgt, met de tekst: “Wat gij aan één van deze mijn geringste broeders hebt gedaan, dat hebt gij aan mij gedaan” (Mattheüs 25:40).
Boven deze reliëfs is een afbeelding van Donders bij de Indianen, waarbij hij een Indiaan doopt, met de tekst: “Vader en de Zoon en de Heilige Geest” (Mattheüs 28:19).
Aan de zijkant van het monument zijn drie afbeeldingen te zien: het wapen van Suriname met de wapenspreuk “justitia – pietas – fides”, een zeilschip en Donders met de tekst: “Tilburgers draagt zorg voor uw onsterfelijke ziel”. Daaronder is een afbeelding van een doop te zien, en helemaal onderaan staat een persoon die staande in een ton predikt, samen met Donders die een knielende Indiaan zegent. Daarbij staat de tekst: “In de naam van de Vader”.
Aan de linkerzijde van het monument zijn twee reliëfs te vinden. Het ene toont de kruisiging met de tekst: “Als ik verheven ben zal ik alles tot mij trekken” (Johannes 12:32), en het andere toont het opdragen van een mis bij de Indianen met de tekst: “Gaat en onderwijst alle volken en doopt hen”.
Over kunstenaar Karel Lücker
Kunstenaar August Carl Joseph (Karel) Lücker is geboren in Krefeld op 15 juni in 1882 en overleden in Roermond op 18 november 1958. Hij was een Nederlandse beeldhouwer die zijn loopbaan begon in het atelier van zijn vader, gevestigd bij atelier Cuypers & Co. in Roermond. Hij was in Roermond werkzaam tussen 1898 en 1904. Lücker verhuisde in 1910 naar ‘s-Hertogenbosch, woonde vervolgens in Weert en vanaf 1913 weer in Roermond. Lücker werd geïnspireerd door expressieve beeldhouwkunst in de vroege 20e eeuw. Lücker overleed in 1958, op 76-jarige leeftijd.
Add a comment