Het ‘Gedenkraam Koning Willem II’ is gemaakt door Atelier F. Nicolas en Zonen in 1909. De glas-in-loodramen zijn te aanschouwen in het Stadhuis in Tilburg. Koning Willem II is hier afgebeeld in uniform met diverse eretekens op een schimmel. Op de achtergrond aan de rechterzijde is het paleis te zien. Op de linkerzijde zie je de Heikese kerk. Het lijkt alsof Koning Willem II door een soort triomfboog rijdt. Op de zuilen zie je het zestiende-eeuwse wapen en het huidige wapen van Tilburg. Om het geheel heen zijn de wapens te zien van de bezitters van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. Het wapen van Nederland bovenaan, met het devies Je maintiendrai.
Koning Willem II
Koning Willem II werd in 1792 geboren in Den Haag en stierf op 17 maart 1849 in Tilburg. De Kroonprins en latere Koning Willem II verbleef graag in Tilburg, hij voelde zich hier gelukkig en vrij. Hij was hier regelmatig onder de lokale bevolking. Vanaf omstreeks 1830 verbleef hij regelmatig bij enkele Tilburgers thuis, hij woonde vervolgens in een eigen stadsvilla en bouwde later een nieuw paleis. Kort voordat het paleis werd opgeleverd, stierf de koning en werd hij opgebaard in zijn nieuwe onderkomen. Sinds zijn dood in 1849 koestert Tilburg mooie herinneringen aan Koning Willem II.
Over Atelier F. Nicolas en Zonen
Atelier F. Nicolas en Zonen was een Nederlandse onderneming die gespecialiseerd was in het maken van glas-in-loodramen en gebrandschilderd glas. Frans Nicolas is geboren in 1823 en overleed in 1894 in Roermond. Hij richtte het bedrijf Atelier F. Nicolas en Zonen in 1855 op. Het atelier hield zich voornamelijk bezig met de restauratie van ramen. Mede door de samenwerking met architect Pierre Cuypers kwamen er veel opdrachten binnen voor nieuwe ramen. Het atelier groeide uit tot een van de grootste ondernemingen op dit vakgebied. De zonen van Frans, Frans jr. en Charles, werden mede eigenaar in 1880. Sindsdien droeg het bedrijf de naam F. Nicolas en Zonen.
Add a comment