Na ons recente artikel over de stille strijd tegen eenzaamheid en polarisatie in Tilburg, is er een landelijke ontwikkeling die nauw aansluit bij dit lokale vraagstuk. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuwe campagne gelanceerd: “Hey, het is oké”. Deze campagne schijnt licht op de vaak onzichtbare verhalen van jongeren die worstelen met eenzaamheid – een onderwerp dat, zoals we eerder besproken hebben, ook in Tilburg speelt.
Het onzichtbare zichtbaar maken
Bijna twee op de drie jongeren voelt zich eenzaam, een cijfer dat alarmbellen doet rinkelen. Deze eenzaamheid is echter niet altijd zichtbaar; jongeren praten er moeilijk over. De nieuwe VWS-campagne probeert daar verandering in te brengen door de ‘Hey, het is oké PodKastjes’ op populaire jongerenplekken te plaatsen, inclusief in onze eigen stad Tilburg.
Verhalen die verbinden
De PodKastjes bieden een podium aan jongeren zoals Jennate, die vertelt over haar ervaring met eenzaamheid tussen twee culturen. Het zijn juist deze persoonlijke verhalen die herkenbaar kunnen zijn voor veel jongeren in Tilburg. Door te horen dat anderen dezelfde gevoelens ervaren, kan het makkelijker worden om zelf ook over deze gevoelens te praten.
Een luisterend oor
Staatssecretaris Van Ooijen benadrukt het belang van aandacht voor eenzaamheid. In Tilburg kunnen we hier gehoor aan geven door de campagne te steunen en door zelf actief te luisteren naar de jongeren om ons heen. De ‘Hey, het is oké’ campagne stimuleert gesprekken en biedt een steun in de rug voor degenen die het nodig hebben.
Anonimiteit als brug
Voor jongeren die het moeilijk vinden om hun verhaal te doen bij bekenden, biedt de campagne ook een anonieme optie. Ze kunnen bellen met de ‘Alles oké? Supportlijn’ waar vrijwilligers klaarstaan om naar hen te luisteren. Dit kan een eerste stap zijn om de drempel naar openheid lager te maken.
Luisteren, Leren, Doorgaan
Naast Jennate delen ook anderen zoals Mees, Sarah, Isaac en Dionysia hun ervaringen. Hun verhalen zijn niet alleen te horen via de PodKastjes maar ook online beschikbaar. Voor jongeren in Tilburg kunnen deze verhalen een bron van troost en inspiratie zijn.
Deze nationale campagne sluit naadloos aan bij onze lokale inspanningen. Het is een kans voor Tilburg om de handen ineen te slaan en een omgeving te creëren waar jongeren zich gehoord en begrepen voelen. Door te luisteren naar de verhalen van anderen, kunnen we leren hoe we het beste kunnen ondersteunen en helpen. Laten we deze kans grijpen en samen bouwen aan een gemeenschap waarin niemand zich onnodig alleen voelt.
Add a comment