Dat vintage hip is, is je vast niet ontgaan. Maar hoe pak je dat nu het beste aan, dat vintage shoppen? In een tweedehands- of vintage kledingwinkel shoppen kan overweldigend zijn. Daarom delen wij de beste tips voor het vintage shoppen.
De Tips voor het shoppen in vintage kledingwinkels op een rij
Neem de tijd
Allereerst neem de tijd! Het shoppen in een vintage kledingwinkel duurt vaak iets langer dan bij een H&M of Zara. Bij vintage winkels heb je de tijd nodig om alle verschillende items rustig te bekijken. De mooiste pareltjes vind je niet door vluchtig te scannen. Dus pas je shop tempo aan, zie het als een uitje. Daarbij is niets vervelender dan een tikkende klok tijdens het shoppen nét wanneer je lekker in de flow zit. Je wil natuurlijk niet iets leuks over het hoofd zien.
Kijk, voel en pas!
In een tweedehands- of vintage kledingwinkel is vaak alles gesorteerd op kleding soorten en soms ook op maat. Maar laat je door de maat niet beperken als je rond kijkt! Let op hoe de stof voelt, wat je van de kleur en de pasvorm vindt. Maten zegen namelijk niet alles en oversized kleding is super hip. Bovendien verschillen kledingmaten vaak per merk en de pasvorm is veranderd in de laatste jaren. Dus let niet teveel op de maten maar kijk naar het unieke item op zich. En het is al helemaal zonde als je jezelf beperkt door zoiets als een mannen- of vrouwen afdeling. Kijk lekker overal!
Passen
Bij twijfel altijd passen! Soms twijfel je jezelf een ongeluk in een winkel, maar probeer het gewoon eens. Zie je een item dat je wel leuk vindt maar ben je nog niet meteen verliefd? Toch proberen. Juist in een vintage winkel kan dit hét verschil maken. Je ziet hoe het staat, en je kan je makkelijker inbeelden hoe je het zou combineren. Opslag verliefd? MEENEMEN! Nog niet overtuigd? Dan hang je het gewoon weer terug. Makkelijk, he?
De kunst van het combineren
In tweedehands- of vintage kledingwinkels is het meestal niet allemaal in setjes weggehangen zoals je misschien gewend bent. Dat betekend dat je zelf je hersenen moet laten kraken. Maar dat is juist super leuk! Zo komt de creabea in jezelf naar boven en borrelen er vanzelf ideeën op. Denk vooral ook hoe je het allemaal kan combineren met wat je al in de kast hebt. Zo kan je een saai jurkje met een wat versleten oversized spijkerjas een toffe look geven. En oefening baart kunst! Misschien vind je het in het begin nog lastig om leuke dingen te spotten. Maar als je het eenmaal in de smiezen hebt maak je de leukste looks gecombineerd met iets wat misschien al jaren achterin je kast lag.
Check check dubbel check
Nadat je alles hebt gepast, heb je vast verschillende stapels gemaakt met; ‘misschien’ ‘super leuk’ en ‘sowieso niet’. De kledingstukken die het niet zijn geworden kunnen alvast weg. Maar controleer de andere kleren goed op eventuele gaatjes, losse draadjes of missende knoopjes. Dingen die je tijdens het passen misschien over het hoofd hebt gezien. Vaak kan je bij tweedehands- en vintage kledingwinkels iets niet meer terug brengen dus controleren is belangrijk. Bedenk bij de ‘twijfel stapel’ naar welke gelegenheid je het zou aandoen en hoe je het zou combineren. Keuze gemaakt? Afrekenen maar!
Opruimen die hap
Kunnen de deuren van je kledingkast niet meer dicht? En kun je eigenlijk nooit meer vinden wat je zocht in je uitpuilende kast? Tijd om je kast uit te pluizen. Wees kritisch op wat je wel en niet draagt en de kleding waarvan je was vergeten dat je het had. Van sommige dingen moet je nu eenmaal op een gegeven moment afscheid nemen. Het neemt alleen maar ruimte in en je kan er iemand anders enorm blij mee maken. Neem kleding die je niet meer draagt mee naar een tweedehands- en vintage kledingwinkel.