Notice: Functie _load_textdomain_just_in_time werd verkeerd aangeroepen. Vertaling laden voor het my-listing domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /home/soeqnl/domains/soeq.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Monument van de week: 'Mariabeeld - Boomstraat Tilburg' - SOEQ
Site logo

Monument van de week: ‘Mariabeeld – Boomstraat Tilburg’

Het Mariabeeld van de hand van Jacques Maris is te vinden in de Boomstraat in Tilburg en is in 1941 geplaatst. Het bescheiden beeld siert de gevel de van Wijkcentrum In De Boomtak in de wijk de Noordhoek. Het gebouw was voorheen het Patronaatsgebouw van de voormalige parochie van het H. Hart (Noordhoek). Door het plaatsen van het Mariabeeld aan de gevel stelden de bewoners van de Noordhoek zich onder bescherming van Maria. Die functie is fictief tot uitdrukking gebracht door het vertrappen van een slang door Maria onderin het beeld. Een slang is binnen de christelijke kunst een symbool van het kwaad. In combinatie met Maria is het ook een verwijzing naar de verleiding van Eva en de daaropvolgende Zondeval. Het is vervolgens Maria die als een ‘nieuwe Eva’ Christus ter wereld brengt, die de mensheid van de Erfzonde zal verlossen. Het beeld is later een gemeentelijk monument geworden.

Over Jacques Maris

Walter Jacques (Jac) Maris geboren in Maagdenburg op 21 februari 1900 en overleden in Groesbeek op 5 april 1996 was een Nederlandse beeldhouwer en (wand)schilder. Jacques stamt uit een echte kunstenaarsfamilie, zijn opa en twee oudooms waren kunstschilders. Jacques volgde een beeldhouwopleiding vanaf 1914 bij de beeldhouwer Achilles Moortgat in Kleef (Duitsland). In 1926 vestigde hij zich in Heumen (regio Arnhem/Nijmegen) eerst was het aanvankelijk slechts zijn atelier. Maar na de Tweede Wereldoorlog werd een woonkamer aangebouwd. Op deze plek is nu ‘Het Ateliermuseum Jac Maris’ gevestigd en een deel van de collectie werken wordt hier momenteel tentoongesteld. De werken die Maris creëerde zijn van hout, keramiek, kunst- en natuursteen. Vele werken zijn religieuze werken dankzij zijn contacten in het katholieke milieu. Ook maakte hij als oud-verzetsman in opdracht diverse oorlogsmonumenten in Oosterbeek, Nijmegen, Heumen, Tiel en Gennep. In 1936 deed Jacques met zijn beeldhouwwerk ‘polospeler’ mee aan de kunstwedstrijden op de Olympische Zomerspelen 1936.

Bekijk hier het monument van de week

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment