Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft als eerste in Nederland met succes een revolutionaire neurostimulator geïmplanteerd bij een parkinsonpatiënt. Het baanbrekende apparaat, vergelijkbaar met een pacemaker, belooft de behandeling van de ziekte van Parkinson te transformeren door zijn kleine formaat, draadloze oplaadmogelijkheid en geavanceerde functionaliteiten.
Een miniatuur technologisch werk
De nieuwe Percept RC-neurostimulator, geïmplanteerd onder de huid bij het sleutelbeen, heeft niet alleen een draadloos oplaadsysteem, maar gaat ook minimaal vijftien jaar mee. Opmerkelijk is dat dit het kleinste en dunste dual-channel neurostimulatieapparaat ter wereld is, aldus neuroloog Thies van Asseldonk.
Diepe hersenstimulatie (DBS): Een technologisch hoogstandje
De ingreep, bekend als deep brain stimulation (DBS), omvat het plaatsen van elektroden in specifieke hersengebieden die elektrische signalen afgeven om de symptomen van Parkinson te verminderen. De Percept RC biedt aanzienlijke voordelen voor patiënten, aangezien de neurostimulator niet om de drie jaar vervangen hoeft te worden, en de oplaadtijd minder dan één uur bedraagt.
BrainSense-technologie voor optimale behandeling
Wat de Percept RC nog unieker maakt, is de integratie van BrainSense-technologie. Naast het stimuleren van de hersenen, kan het apparaat ook informatie registreren. Deze gegevens stellen behandelend neurologen in staat om de therapie nauwkeuriger af te stemmen op de behoeften van de patiënt, wat kan leiden tot snellere en effectievere behandelingen.
Een persoonlijk succesverhaal
De primeur van de Percept RC-neurostimulator ging naar mevrouw Astrid Hennissen (60). Na een succesvolle twee uur durende operatie, geleid door neurochirurg Geert-Jan Rutten, is mevrouw Hennissen optimistisch over de toekomst. Ze koos bewust voor het innovatieve apparaat vanwege zijn technologische geavanceerdheid en de mogelijkheid om hersensignalen uit te lezen.
Toekomstige perspectieven voor Parkinsonpatiënten
Met minder medicatie en verminderde symptoomschommelingen gedurende de dag, belooft de Percept RC-neurostimulator parkinsonpatiënten een betere levenskwaliteit. Deze medische doorbraak opent deuren naar een meer gepersonaliseerde en effectieve behandeling van de ziekte van Parkinson, waardoor patiënten hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.
Het operatieteam van het ETZ heeft een nieuw type neurostimulator bij de eerste patiënt geïmplanteerd. Foto: ETZ/Marc van Geijn