Altijd al gedroomd van wonen in een cool loft appartement? Met de juiste inrichting en meubels kun je dat gevoel overal krijgen. Je hoeft hiervoor namelijk alleen maar de industriële woonstijl toe te passen in je huis. Ben je benieuwd naar zo’n trendy interieur? Lees dan snel verder!
Hoe is de industriële stijl ontstaan?
De industriële stijl vindt zijn oorsprong in New York City en Londen. In de jaren zestig hadden mensen in de kunst- en cultuurwereld moeite om betaalbare woonruimte te vinden. De oplossing: kamers huren in leegstaande magazijnen en fabrieksgebouwen. Locaties als deze veranderden zo in appartementen die tegelijkertijd ook dienst deden als ateliers en werkplaatsen. Aanvankelijk ontstond de industriële stijl dus uit pure noodzaak: oude productielocaties waren voor velen de enige woonoptie in grote grootstedelijke gebieden. Eind jaren tachtig vond de trend ook zijn weg naar andere Europese landen. Op dat moment was het veel meer dan een manier om rond te komen: meubels en decor in industriële stijl werden steeds populairder, vooral in welvarende, luxe gemeenschappen. Vandaag de dag is het nog steeds een inspiratiebron voor veel hedendaagse woningen.
Wat moet je weten over een industrieel interieur?
Instellingen in industriële stijl vallen op door hun rauwe, coole esthetiek – die doet denken aan fabrieken en opslagfaciliteiten. Het ruimtelijke concept kenmerkt zich door enorme plafonds, open plattegronden en grote raampartijen. Niet-gepleisterde bakstenen muren en materialen zoals metaal, hout en beton onderstrepen het fijne gevoel nog meer. Kale gloeilampen en vergelijkbare ingetogen details zijn ook typerend voor een industriële inrichting. Dit geldt tevens voor een industriele hanglamp.
5 tips voor de industriële woonstijl
Statementmuur
Niet-gepleisterde muren of blootliggende leidingen en beton zijn kenmerkende kenmerken van industrieel interieurontwerp. Woon je te huur en kun je niet ingrijpend verbouwen, dan heb je nog genoeg keuze: behang kan er bijvoorbeeld net zo uitzien als metselwerk of natuursteen.
Details
Een paar zorgvuldig geselecteerde details kunnen wonderen doen om het totaalbeeld af te ronden. Wat dacht je bijvoorbeeld van enkele opbouwschakelaars in modern minimalistisch design? Daarnaast zorgen vintage schatten zoals oude tijdklokken of vinyl platenspelers voor een intrigerend spel van contrasten. In woonkamers is een staande lamp in industriële stijl en salontafels met een metalen afwerking een goede keuze als je een gezellige sfeer met een randje wilt.
Locatie
De echte look-and-feel creëren gaat het beste als je veel ruimte en hoge plafonds hebt. Loft-appartementen en flats in oudere panden vormen daarvoor de perfecte achtergrond. Keukens of woonkamers in industriële stijl zijn meestal gebaseerd op een open plattegrond, met vloeiende grenzen tussen verschillende ruimtes.
Meubels
Voornaam design hoeft niet altijd duur te zijn: een uitstapje naar de rommelmarkt of een blik op lokale advertenties levert vaak aangename verrassingen op. Voor eettafels of kasten in industriële stijl raden we houten (en onbehandelde) materialen aan. Gebruikssporen of patina hoef je niet uit de weg te gaan: dat is immers wat de rustieke charme van je interieur naar boven haalt.
Kleuren
Als het gaat om het kiezen van kleuren, is minder beslist meer. De meest voorkomende keuzes voor woningen in industriële stijl zijn neutrale tinten zoals wit, grijs en zwart. Tussendoor kun je ook opvallende highlights toevoegen – met roestrood, brons of roestvrij staal.