De gemeente wilde vorig jaar controleren of Carls’ werkplek wel conform de Arbowet was. In dat onderzoek kwam onder andere naar voren dat het bij brand erg moeilijk zou worden om de beiaardier langs de trappen naar beneden te krijgen. Het nieuws kwam bij Carl binnen als een koude douche: hij moest direct stoppen met het bespelen van het eeuwenoude instrument in de Heikese kerk in Tilburg.
“Ik ga al 33 jaar die trappen op en af en er is nog nooit iets gebeurt.”
De veiligheid van de werkplek van de beiaardier is nu al een jaar een heet hangijzer in onze stad. De gemeente kan namelijk zijn veiligheid, op 65 meter hoogte, niet voor honderd procent garanderen. Iets waar Carl niet bij kan met zijn hoofd. “Ik ga al 33 jaar die trappen op en af en er is nog nooit iets gebeurt. Desnoods verzeker ik mij extra of hangen we meer brandalarmen op.”
Toch is er volgens de gemeente verder onderzoek nodig en moet Carl sinds september 2021 thuiszitten. Het gemis is groot. “Het was vreselijk nieuws. Ik reed elke vrijdag en zaterdag naar Tilburg vanuit Antwerpen en dat deed ik met veel liefde. Ik speelde in veel kerken, maar de beiaard in Tilburg is toch de meest unieke voor mij. Fantastisch qua stemming en over grote afstand hoorbaar.”
De beiaard traditie bestaat al zo’n zeshonderd jaar en het beiaardspel is door de Unesco zelfs benoemd als immaterieel cultureel erfgoed. De beiaard in de toren van ’t Heike is sinds 1966 te horen in de straten van Tilburg. Het afgelopen jaar is Carls beiaardspel vervangen door een automaat.
Rudi Klumpkens, voorzitter van de Tilburgse beiaardcommissie, begrijpt niets van de beslissing van de gemeente. “We vinden het absurd. Al meer dan 600 jaar is er wereldwijd geen enkele melding geweest dat er ooit iets fout is gegaan. Met een simpel besluit is een traditie die al eeuwenlang bestaat, acuut het zwijgen opgelegd.”
“Het is niet voor niets dat die klokken zo hoog hangen; het geluid is enorm hard.”
Het onderzoek van de gemeente gaat door. Eerder werd bedacht om het instrument dan maar beneden te plaatsen, maar dat kon de commissie niet serieus nemen. Rudi: “Het is niet voor niets dat die zware klokken zo hoog in de toren hangen; het geluid is enorm hard en zo heb je meer spreiding over het geluid. Als de gemeente met dat soort adviezen komt, dan kunnen we dat niet serieus nemen.”
De Tilburgse Beiaard commissie wil graag in gesprek met de gemeente, samen met de stadsbeiaardier. Via een brief naar de raad hopen ze dat het onderzoek opschiet.
Het bericht Carl mag al een jaar niet spelen op de klokken van de Heikese kerk: ‘vreselijk’ verscheen eerst op Omroep Tilburg – Lokale content van wereldbelang.
Add a comment