Site logo

Tilburgers verbruiken het minste gas van heel Brabant

De Spoorlaan in Tilburg
5/5

Dat blijkt uit een onderzoek van Zonneplan en cijfers van het CBS. Tilburg is één van de drie gemeenten in Brabant die zowel qua gas als elektriciteit onder het verbruiksplafond van de overheid zit. Gemiddeld gezien gebruikt een Tilburgs huishouden zo’n 920 kuub gas en 2770 kilowattuur aan stroom. Dat is een stuk minder dan het verbruikersplafond. Dat ligt op 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom.

Veel dorpen boven het plafond
De huishoudens in omliggende dorpen zijn net wat minder zuinig. Zowel in Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Oisterwijk ligt het gebruik boven het plafond van de overheid. In Oisterwijk gebruiken ze gemiddeld de meeste stroom: 3380 kilowattuur. In Hilvarenbeek gebruiken ze dan weer het meeste gas: 1680 kuub. De huishoudens die boven het plafond zitten, betalen hiervoor de reguliere prijs uit hun energiecontract. Die ligt op dit moment vele malen hoger dan het prijsplafond.

Ook Breda en Eindhoven zitten qua gas en elektriciteit onder het verbruiksplafond. Daarnaast zijn er nog een aantal gemeenten, die alleen minder gas of minder elektriciteit gebruiken. Dat zijn Bergen op Zoom, Helmond, Roosendaal en ’s-Hertogenbosch.

Kleinere woningen
Dat het in de grote steden wel lukt om onder het verbruiksplafond te blijven, is volgens Frank Breukelman van Zonneplan goed te verklaren. “In de grote steden zijn de woningen kleiner en daardoor heb je minder energie nodig. Daarnaast zijn isoleren de woningen in appartementencomplexen elkaar.”

Om toch onder het plafond te blijven, kun je volgens Breukelman een aantal dingen doen. “De standaardtips als korter douchen en de thermostaat lager zetten, werken gewoon. De verwarming één graad omlaag zetten, scheelt ongeveer zeven procent aan gasverbruik. Ook is het belangrijk dat mensen beter inzicht krijgen in hun verbruik met behulp van een slimme meter. Dat is beter dan aan het einde van het jaar pas zien wat je allemaal verbruikt hebt.”

Het bericht Tilburgers verbruiken het minste gas van heel Brabant verscheen eerst op Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang.

 • No comments yet.
 • Add a comment
  sep 27
  Voertuigbrand op Europalaan in Tilburg (p 1 bzb-01 br wegvervoer auto europalaan tilburg 209432)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft p 1 bzb-01 br wegvervoer auto europalaan tilburg 209432: Voertuigbrand op Europalaan in Tilburg. 112 melding: p 1 bzb-01 br wegvervoer auto europalaan tilburg 209432 […]

  sep 27
  Ambulance met spoed naar Tilburg (a1 tilburg rit: 140668)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 tilburg rit: 140668: Ambulance met spoed naar Tilburg. 112 melding: a1 tilburg rit: 140668 Ambulance met spoed naar Tilburg Bekijk volledige 112 melding

  sep 27
  Ambulance met gepaste spoed naar Tilburg (a2 tilburg rit: 140665 directe inzet: ja)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a2 tilburg rit: 140665 directe inzet: ja: Ambulance met gepaste spoed naar Tilburg. 112 melding: a2 tilburg rit: 140665 directe inzet: ja Ambulance met gepaste […]