Socialbesitas is een maatschappelijk probleem van deze tijd. Altijd en overal bereikbaar zijn op sociale media. Jongeren die eraan lijden kunnen niet meer zonder hun telefoon. Dan raken ze geïrriteerd en worden ze boos. Ook als anderen iets van hun overmatige telefoongebruik zeggen. In gesprek zijn ze met hun gedachten bij hun online vrienden. Bang om ook maar iets te missen. De druk om sociaal te zijn en te reageren op alle berichten is constant aanwezig. Even niet gekeken: 185 berichten op de groeps-WhatsApp. Soms wordt het te veel, maar stoppen is geen optie. Iedereen doet het zo.

Met zo’n 56 procent van de jongeren die een smartphone hebben en bijna 33 procent die een tablet hebben, is het gebruik van social media stijgende zo bleek al uit een onderzoek begin dit jaar. Journalist Mayke Calis en verslavingsdeskundige Herm Kisjes enquêteerden voor hun boek honderden jongeren, ouders en deskundigen over de voor- en nadelen van het gebruik van sociale media zoals Facebook, Twitter en WhatsApp. Facebook was met 88 procent het populairst en werd gemiddeld tien keer per dag gebruikt tegen Twitter vijf keer per dag.

Maar ook WhatsApp blijkt erg belangrijk. Gemiddeld sturen de jongeren 68 berichten per dag via de gratis berichtenapp, ze ontvangen er gemiddeld 154, maar er zijn jongeren die wel zeshonderd berichten krijgen.