Slechtvalken in Tilburg live te volgen

Slechtvalk

Een echtpaar slechtvalken is live te volgen in een nestkast op Westpoint in Tilburg. Sinds november 2021 zijn er drie webcams met microfoon in en bij de nestkast geplaatst door M2 Beveiliging. Hierdoor zijn de valken voor iedereen op de voet te volgen.

Het volgen van vogels via een livestream is de laatste jaren razend populair geworden. Dit is zeker niet alleen voor echte vogelliefhebbers maar ook als je vanuit huis even de vogeltjes wil horen kwinkeleren. Het slechtvalken echtpaar is niet het eerste setje dat hun eieren uitbroedt op Westpoint. Voorgaande jaren waren er ook al slechtvalken die hun plekje vonden in de nestkast op Westpoint.

Het ei komt ieder moment uit!

De slechtvalk is een roofvogel die veel jaagt op andere vogels. Met een snelheid van 390 km per uur in een duikvlucht is hij de snelst vliegende vogel ter wereld! Daarbij staat de vogel ook bekend om zijn vliegkunsten. De livestream op Westpoint is juist nu extra leuk aangezien de valken eind maart 3 a 4 eieren uitbroeden. Het vrouwtje zit meestal op de eieren. Je kan het vrouwtje herkennen doordat zij wat forser is dan het mannetje. Wanneer ze op zoek gaat naar eten wisselt het mannetje haar af. De eieren komen na ongeveer 32 dagen uit, dit wil je natuurlijk niet missen. Na drie weken hebben de jongen een verenkleed en kan je zien dat ze hun vliegspieren beginnen te oefenen. Super leuk om te zien! Na ongeveer zes weken kunnen ze vliegen. Wanneer ze tussen de twee en drie maanden oud zijn, zijn ze volledig zelfstandig en gaan ze op jacht naar een eigen territorium.

De slechtvalk was erg zeldzaam

De slechtvalken boven op Westpoint zijn een van de vijftig tot zestig
slechtvalken van Nederland. De krachtige roofvogel was begin jaren zeventig nog erg zeldzaam, omdat bepaalde pesticiden werden gebruikt. Dit ging ten koste van de kwaliteit van de eieren. De slechtvalk is sinds 1990 weer gaan broeden. De slechtvalken broeden ook in hoogspanningsmasten. Ze reageren hier fel als je op honderd meter afstand aankomt. Vogelaar Wiel Poelmans vertelt dat ze bovenop de Westpoint rustig zijn omdat ze hier hoog genoeg zitten.