Site logo
Beschrijving

Ontdek het Zwijsen Gebouw: Een oase van stilte en diversiteit

Welkom in het Zwijsen gebouw, een architectonisch meesterwerk ontworpen door Ad Roefs en sinds 1992 een toevluchtsoord van stilte en bezinning. Het Zwijsen gebouw is meer dan alleen een fysieke structuur; het belichaamt de "open katholieke signatuur" en verwelkomt mensen van diverse levensbeschouwingen.

Stiltecentrum met open armen

Het Zwijsen gebouw is oorspronkelijk ontworpen als stiltecentrum, waar mensen, ongeacht hun geloofsovertuiging, rust en bezinning kunnen vinden. Het biedt een serene omgeving waar studenten en medewerkers van verschillende religies welkom zijn. Momenteel wordt de eerste verdieping van het gebouw gebruikt als gebedsruimte voor moslims, een levendig voorbeeld van de inclusieve benadering van het Zwijsen gebouw.

Podium voor diversiteit

Naast zijn rol als stiltecentrum, fungeert het Zwijsen gebouw als podium voor diverse gespreks- en discussiebijeenkomsten. Hier worden evenementen georganiseerd door Studium Generale en andere universitaire afdelingen en studentenorganisaties. Het gebouw is een broedplaats voor intellectuele uitwisseling en biedt een platform voor verschillende perspectieven.

Kunstzinnige pracht van Marc Mulders

De benedenzaal van het Zwijsen gebouw wordt verfraaid door twee kunstwerken van de Tilburgse schilder Marc Mulders. Zijn collages, die liefde en sterfelijkheid als thema hebben, voegen een artistieke dimensie toe aan de serene ambiance van het gebouw. Kunst en spiritualiteit komen samen in een harmonieus samenspel.

Eerbied voor Bisschop Joannes Zwijsen

In 2005 werd, na een intense discussie, besloten het stiltecentrum te vernoemen naar bisschop Joannes Zwijsen (1794-1877). Als meest bekende geestelijke uit de Tilburgse historie is hij de stichter van educatieve ordes en naamgever van een vooraanstaande educatieve uitgeverij. Ondanks zijn traditionele achtergrond symboliseert Zwijsen nu de openheid van het gebouw, dat zich richt op een eigentijds en inclusief katholicisme.

Het Zwijsen gebouw nodigt eenieder uit om de rijkdom van stilte, diversiteit en kunst te omarmen, waardoor het een waardevolle aanwinst is voor de universitaire gemeenschap en daarbuiten

Locatie
  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In