Site logo
Beschrijving

In de Waterhoefstraat in de wijk Bouwmeester in Tilburg zijn op 19 maart 2019 vijf struikelstenen gelegd voor familie Mozes en Horst Eichenwald. De stenen werden gelegd op initiatief van Jan Timmermans.

Over familie Mozes

Salomon Mozes werd in Amsterdam op 25 november in 1899 geboren als zoon van Aäron Mozes en Martha Cohen. Salomon Mozes was verpleger in het Nederlands Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwen(zieken)huis in Amsterdam. Daar werkte ook Kaatje Zilverberg, met wie hij op 11 juni 1924 in Hoogeveen in het huwelijk trad. Zij kregen drie dochters, Martha Roosje Salka en Jacoba.In het voorjaar van 1941 namen Salomon Mozes en zijn vrouw een uit Duitsland afkomstige pleegzoon in huis, Horst Eichenwald. Op 6 februari 1929 verhuisde het gezin Mozes naar Tilburg waar Salomon Mozes verbandmeester werd bij de medische dienst van de Centrale Werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Het gezin Mozes woonde aan de Waterhoefstraat. Samuel Mozes was daarnaast bestuurslid van het Groene Kruis en van woningbouwvereniging samenwerking. Omdat hij Jood was, moest hij op last van de bezetter eind 1940 uit deze besturen verwijderd worden. Omdat Salomon Mozes als gediplomeerd verpleger voor de Joodse Raad afdeling Tilburg werkzaam was, kreeg het gezin Mozes een ‘Sperre’ (voorlopige vrijstelling van deportatie). Op 29 maart 1943 verscheen een besluit van de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, Hanns Albin Rauter, dat met ingang van 10 april 1943 de aanwezigheid van Joden in een aantal provincies waaronder Noord-Brabant verboden was. Joden die zich dan nog in de genoemde provincie ophielden, moesten overgebracht worden naar kamp Vught. Uitgezonderd waren leden van de Joodse Raad en gemengd gehuwde Joden. Voor het gezin van Samuel Mozes verviel de eerdere vrijstelling. Zij behoorden tot een groep van 39 Tilburgse Joden die op 9 april 1943 met een bus naar Vught gebracht zijn. Zes zieken werden direct overgebracht naar Westerbork, de rest bleef in Vught. Salomon Mozes ging met de zieken mee naar Westerbork, maar keerde de volgende dag terug naar Vugt. Daar komt hij in het mannenkamp, gescheiden van zijn gezin. Zijn vrouw is op 7 juni 1943 met zijn jongste dochter en pleegzoon met het zogeheten ‘Kindertransport’ vanuit Vught via Westerbork naar Sobibór gedeporteerd waar ze bij aankomst zijn vermoord. Kaatje Mozes-Zilverberg overleed op een leeftijd van 45 jaar. Roosje Salka Mozes overleed op een leeftijd van 15 jaar. Horst Eichenwald overleed op een leeftijd van 10 jaar. Salomon Mozes en zijn oudste dochter Martha bleven achter in Vught, waar Salomon op de polikliniek van het kampziekenhuis werkte. Op 3 juli 1943 is Salomon Mozes overgebracht naar Westerbork. Op 13 juli 1943 is hij gedeporteerd naar Sobibór waar hij bij aankomst op 16 juli 1943 is vermoord.Salomon Mozes werd 43 jaar. Martha Mozes overleefde als enige van het gezin de holocaust.

Over Günter Demnig

Günter Demnig is geboren op 27 oktober 1947 in Berlijn. Hij studeerde kunstpedagogie aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in Berlijn. Hierna volgde hij de studie Industrieel design. Gunter Demnig was wetenschappelijk medewerker aan de faculteit kunst bij de Universiteit Kassel. Hij werkte veel in zijn atelier in Keulen. De door hem gestarte actie ‘Stolpersteine’ was een project dat hem veel bekendheid gaf. De struikelstenen zijn herinneringstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Wat zijn Struikelstenen?

Struikelstenen zijn kleine, gedenkstenen die in het trottoir of op het straatwerk worden ingelegd ter herinnering aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd of omgebracht. De struikelstenen zijn meestal gemaakt van brons en hebben de naam, de geboortedatum en het overlijdensjaar van de persoon die ze herdenken, en soms ook de plaats waar de persoon is vervolgd of omgebracht.

De struikelstenen in Tilburg zijn bedoeld als een manier om te herinneren aan de slachtoffers van de Holocaust en andere vormen van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze dienen als een permanente herinnering aan de gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog en als een waarschuwing voor de gevaren van discriminatie en haat.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
  • Monday

    Open 24h

  • Tuesday

    Open 24h

  • Wednesday

    Open 24h

  • Thursday

    Open 24h

  • Friday

    Open 24h

  • Saturday

    Open 24h

  • Sunday

    Open 24h

  • 28/03/2024 18:44 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In