Site logo
Beschrijving

In de Gasthuisring in de wijk Bouwmeester in Tilburg zijn op 4 juli 2019 vier struikelstenen gelegd voor familie Gerson en van Leeuwen. De stenen werden geplaatst op initiatief van Jettie Zwaans

Over Alexander Gerson

Alexander Gerson werd op 1 mei 1869 geboren als zoon van Maria Anna Gersons. Zijn vader is onbekend. Hij trouwde op 10 april 1899 te Bemmel met Betje de Jonge. Zij kregen één dochter. Alexander was de vader van Henriëtte, schoonvader van Louis van Leeuwen, grootvader van Alexander van Leeuwen en oudoom van Bernard, Henri, David, Adolf Abraham, Betsy,  Alexander Gerson woonde vanaf 1933 met zijn vrouw in bij zijn schoonzoon Louis van Leeuwen aan de Gasthuisstraat nu Gasthuisring. Alexander Gerson overleed in Auschwitz op 6 september in 1944 hij had toen de leefijtd van 75 jaar.

Over Betje Gerson-de Jonge

Betje de Jonge trouwde op 10 april 1899 in Bemmel met Alexander Gerson (roepnaam Sander). Het echtpaar kreeg twee kinderen. Een zoon, Alex Gersons, leefde slechts één dag: hij werd geboren op 16 augustus 1901 in Tilburg en overleed de volgende dag. Hij is in Tilburg begraven. Het tweede kind overleefde de oorlog. Betje de Jonge overleed in Tilburg op 30 mei in 1941 zij bereikte de leeftijd van 68 jaar

Over Familie van Leeuwen

Louis van Leeuwen werd op 1 oktober 1897 in Eindhoven geboren als zoon van Maurits van Leeuwen , koopman en Roos de Jonge. Hij trouwde op 20 juni 1927 te Tilburg met Henriëtte Rozette (Jet) Gerson, dochter van Alexander Gerson en Betje de Jonge. Zij kregen één zoon Alexander. Het gezin Van Leeuwen woonde aan de Gasthuisstraat wat nu Gasthuisring is. Louis van Leeuwen had nog twee broers, Abraham en Meijer en een zus, Eva. Louis van Leeuwen was lid van de Commissie Hulp aan Vertrekkenden van de Joodse Raad. Zijn gezin was ‘gesperrt’ (voorlopig vrijgesteld van deportatie) omdat Louis werkzaamheden verrichtte voor de Wehrmacht. In maart 1943 duikt hij met zijn gezin onder bij Jef van Bebber aan de Korenbloemstraat. Op 2 augustus 1944 doet de politie een inval in de woning van Van Bebber en arresteerde acht onderduikers, waaronder Louis van Leeuwen, zijn vrouw Henriëtte en zijn zoon Alexander. Op 4 augustus worden de arrestanten ingesloten in het huis van bewaring in Den Bosch en op 15 augustus 1944 overgebracht naar Westerbork Op 3 september 1944 zijn ze gedeporteerd met de laatste trein die van Westerbork naar Auschwitz reed. Bij aankomst in Auschwitz is Louis van Leeuwen vermoedelijk meteen vermoord. Louis van Leeuwen werd 46 jaar. Zijn zoon Alexander kwam omstreeks 15 maart 1945 ergens in Midden-Europa om het leven; vermoedelijk heeft hij dwangarbeid moeten verrichten. Henriëtte, de vrouw van Louis van Leeuwen, overleefde de Holocaust.

Over Günter Demnig

Günter Demnig is geboren op 27 oktober 1947 in Berlijn. Hij studeerde kunstpedagogie aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in Berlijn. Hierna volgde hij de studie Industrieel design. Gunter Demnig was wetenschappelijk medewerker aan de faculteit kunst bij de Universiteit Kassel. Hij werkte veel in zijn atelier in Keulen. De door hem gestarte actie ‘Stolpersteine’ was een project dat hem veel bekendheid gaf. De struikelstenen zijn herinneringstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Wat zijn Struikelstenen?

Struikelstenen zijn kleine, gedenkstenen die in het trottoir of op het straatwerk worden ingelegd ter herinnering aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd of omgebracht. De struikelstenen zijn meestal gemaakt van brons en hebben de naam, de geboortedatum en het overlijdensjaar van de persoon die ze herdenken, en soms ook de plaats waar de persoon is vervolgd of omgebracht.

De struikelstenen in Tilburg zijn bedoeld als een manier om te herinneren aan de slachtoffers van de Holocaust en andere vormen van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze dienen als een permanente herinnering aan de gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog en als een waarschuwing voor de gevaren van discriminatie en haat.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
  • Monday

    Open 24h

  • Tuesday

    Open 24h

  • Wednesday

    Open 24h

  • Thursday

    Open 24h

  • Friday

    Open 24h

  • Saturday

    Open 24h

  • Sunday

    Open 24h

  • 25/04/2024 02:43 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In