Site logo
Beschrijving

Op 29 april 2011 werd er in de Professor Dondersstraat in de wijk Hoogvenne een struikelsteen gelegd ter herinnering aan Bertram Polak. Dit initiatief werd genomen door Arnoud-Jan Bijsterveld.

Over Bertram Polak

Bertram Polak woonde voor de oorlog samen met zijn vader Max Henri (Hans) Polak, zijn latere stiefmoeder Charlotte Elias en zijn zussen Florentine, Leonie en Louise op het adres Professor Dondersstraat 77 in Tilburg. In mei 1940 vluchtten zijn vader, mevrouw Elias en zijn zussen naar Engeland en vervolgens naar de Verenigde Staten. Bertram Polak kon echter niet met hen meegaan, omdat hij als gemobiliseerde soldaat diende. Hij verbleef toen op het adres aan de Spoorlaan in Tilburg. Hij regelde samen met zijn vriend Alfred de Wit een passage vanuit Dordrecht, maar werd verraden en op 9 december 1941 gearresteerd. Na gevangenisstraf in Scheveningen en Kamp Amersfoort werd hij op 16 juli 1942 gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij een maand later op 24-jarige leeftijd werd vermoord.

Over Günter Demnig

Günter Demnig, geboren op 27 oktober 1947 in Berlijn, is de kunstenaar achter de struikelstenen. Hij studeerde kunstpedagogie en industriële vormgeving aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in Berlijn en was werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de faculteit Kunst aan de Universiteit Kassel. Hij werkte veel in zijn atelier in Keulen. Demnig is vooral bekend geworden door zijn project genaamd ‘Stolpersteine’ (struikelstenen). Deze struikelstenen zijn herdenkingstekens voor alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Wat zijn Struikelstenen?

Struikelstenen zijn kleine gedenkstenen die in het trottoir of op straatniveau worden geplaatst ter herinnering aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd of omgebracht. Ze zijn meestal gemaakt van brons en bevatten de naam, geboortedatum, overlijdensjaar en soms ook de plaats van vervolging of overlijden van de persoon die wordt herdacht.

In Tilburg dienen de struikelstenen als een permanente herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust en andere vormen van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze willen mensen bewust maken van de gruwelijkheden van die tijd en waarschuwen voor de gevaren van discriminatie en haat.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
  • Monday

    Open 24h

  • Tuesday

    Open 24h

  • Wednesday

    Open 24h

  • Thursday

    Open 24h

  • Friday

    Open 24h

  • Saturday

    Open 24h

  • Sunday

    Open 24h

  • 28/03/2024 15:09 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In